AKTUELNO

Da li se treba kupati svaki dan? Odgovor je DA, ali na način koji savetuju lekari.

Poslednjih godinu i po dana svakodnevno slušamo koliko je važno da često i temeljno peremo ruke kako bismo sebe i druge zaštitili od korone. Higijena je važna ne samo da bismo se sačuvali od ovog opasnog virusa, veće generalno kako bismo zaštitili zdravlje.

A šta je sa ostalim delovima tela? Da li i njih treba sa istom predanošću da peremo? Lekari kažu - ne. Ustvari, prekomerno tuširanje ili kupanje zapravo može učiniti više štete nego koristi. Prema rečima stručnjaka, samo tri dela tela je neophodno da svakodnevno peremo sapunom: pazuhe, prepone (sa polnim organima) i stopala. A ostalo? Jednostavno ispiranje vodom je sasvim dovoljno!

Sandi Skotnicki, MD, docent dermatologije na Univerzitetu u Torontu, nedavno je rekla za "Atlantic" da "ribanje" tela od glave do pete sapunom i vodom može dovesti do ekcema i drugih kožnih problema. Umesto toga, ona savetuje da se samo fokusirate na određene delove, tačnije pazuhe, prepone i stopala.

Ako perete celo telo sapunom, rizikujete da uništite korisne bakterije koje pomažu vašem mikrobiomu da razlikuje dobre bacile od loših, rekla je za "Health" doktorka Robin Čatkan.

"Vašem telu su potrebne određene bakterije", kaže ona i dodaje: "a kada ih uklonite sa kože pranjem sapunom, to slabi imunitet na određene viruse, što uvećava rizik od razboljevanja. Osim ako upravo niste trčali po blatu pa se isprljali od glave do pete, jedina mesta kojima je potrebno svakodnevno sapunjanje su pazusi i prepone. Ostatak je dovoljno da isprete - čak i nakon treninga tokom kog ste se oznojili."

Jedna studija iz 2018. objavljena u "Science Advances" čak je otkrila da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan sa manjim rizikom od raka kože u poređenju sa ispitanicia koji nisu imali ove bakterije. To je samo još jedan primer korisnih mikroba koje rizikujete da uništite stalnim "ribanjem" sapunom.

Zašto baš ovi delovi tela?

A zašto su ovi delovi tela toliko posebni u odnosu na ostatak? Zato što je koža na njima najosetljivija i sklonija je da se na njoj jave gljivice, urasle dlake koje mogu da dovedu do infekcija, generalno je ranjivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetne infekcije.

#Kupanje