AKTUELNO

Šta vi jedete za doručak? Da li možete da odolite krofnama, palačinkama i znate li zašto i ovsena kaša može biti opasna za imunitet?

Možda i redovno vežbate, a sigurni smo da se tokom hladnih dana toplo obučete i štitite od zime i prehlade. Sve to radite da biste ostali zdravi, ali ipak ne možete da odolite nekoj hrani? Verovatno niste ni svesni koliko neke namirnice mogu da vam razore imunitet.

Lekari posebno upozoravaju na važnost doručka i njegovog sastava a, pre svega, na količinu šećera i drugih ugljenih hidrata koje ujutru konzumiramo. „Suviše često se za doručak jedu pahuljice, palačinke, krofne, lisnato testo, sve namirnice koje obiluju šećerom“, upozorava dr Kortni Danđelo. „Dodajte tome šećer u kafi, onaj kojim pospemo ovsenu kašu ili ga ona već sadrži, pa i veću količinu slatkog voća i dobićete opasnu količinu koja ugrožava naš imuni sistem.“

Foto: Pink.rs

Ako se vaš doručak bazira na hrani nabavljenoj u pekari, pa čak i prodavnici zdrave hrane, velika je verovatnoća da nemate dovoljno proteina u njemu. „Treba svakog jutra obezbediti organizmu dovoljno belančevina – bilo iz jaja, mlečnih proizvoda ili tofua ako ste vegetarijanac“, objašnjava dr Danđelo.

Doručak mora i da sadrži dovoljnu količinu vitamina C, kao i antiupalnih sastojaka. Zato se preporučuje sok od pomorandže – obavezno bez dodatog šećera – ali dobra ideja je i da popijete limunadu. Takođe, vitamin D je obavezan od ranog jutra, bez obzira na to da li ćete kombinovati hranu u kojoj ga ima ili uzeti suplement.

Konačno, najgore što možete da pojedete za doručak je „fast food“ – brza hrana koja sadrži velike količine soli – takođe opasne za imunitet.