AKTUELNO

On orgazam definiše kao „sposobnost prepuštanja toku životne energije bez ikakvih kočnica, spsosobnost potpunog pražnjenja celokupnog zaježenog seksualnog nadražaja kroz nevoljno prijatno grčenje tela“. Različite karakterne strukture ljudi različito reaguju na orgazam. Neki ne mogu da ga podnesu, neki reaguju impulsivno i agresivno, neki tugom ili strahom, neki radošću.

U opisima orgazma uočavaju se drastične razlike pa telesni psihoterapeut Ljiljana Klisić u knjizi „Telesna psihoterapija – do orgazma i dalje“ predlaže sledeću klasifikaciju: primitivni, nezreli i zreli orgazam.

Primitivan orgazam

Karakteriše ranu fazu razvitka čovečanstva i nivo svesti blizak životinjskom. Ovu vrstu orgazma najmanje karakteriše svesno uživanje, jer je reč o prostom pražnjenju i ne mora postojati osećaj ljubavi prema partneru. Muškarac sa ovakvim orgazmom ne može da učini ženu srećnom. Primitivni orgazam karakteriše neselektivno prepuštanje svakom partneru, požuda usmerena samo ka zadovoljenju seksualnog instinkta i pažnja usmerena samo na seksualne organe. Čovek je u kontaktu sa instinktima i prirodnim silama, a ospeg svesti je sužen. Orgazam traje 3-4 sekunde.

Foto: Unsplash.com

Nezreli orgazam

Kod nezrelpog orgazma dominantna je usredsređenost na sebe, a zanemarivanje ljudskosti partnera. Partner se doživljava kao objekat koji treba samo da zadovolji naše potrebe. Zadovoljstvo je ili limitirano ili potpuno blokirano. Deli se na narcisoidni orgazam, perverzije i blokirani orgazam. Narcisoidni orgazam prati osećanje ominpotencije i ubeđenje „ja sam centar sveta“. Nezreli orgazam traje od 6 do 10 sekundi. Kontarkcije su brže, stežuće i plitke. Zadovoljstvo se oseća samo u genitalnoj zoni, a ne u celom telu. Nema punog kontakta, bliskosti i prihvatanja između partnera. Neke opšte karakteristike kod muškaraca sa ovakvim orgazmom: dokazivanje muškosti kroz „trošenje žena“, muči ga osećanje manje vrednosti i ubeđen je da sve žene čeznu za „velikim“ (uvek većim od njegovog), prezire žene i želi samo da ih ponizi seksom. Kod žena: sramežljivost i ustezanje, blokira se tok energije i prepuštanja, seksu se predaje racionalno (seks joj je više u glavi nego među nogama) seks je ili samo traženje orgazma ili oblik robne razmene (nagrada za pažnju, traženje potvrde za svoju privlačnost, mito).

Zreli orgazam

Kod zrelog orgazma postoji mnogo više zadovoljstva koje onda donosi osećaj ostvarenosti, ljubavi, prihvatanja i ispunjenja. Pored fizičke privlačnosti među partnerima postoji i neki vid ljubavi i prihvatanja. Tok energije se uspostavlja u celom telu i razmenjuje se nežnost i ljubav sa partnerom. Pored otvaranja prema drugoj osobi, orgastično pražnjenje omogućava snižavanje nagomilanih stersova, širenje zadovoljstva po celom telu i postizanja stanja duboke relaksacije. Traje od 4 do 10 sekundi. Zreli orgazam definiše se kao sposobnost prepuštanja toku životne energije bez ikakvih kočnica, sposobnost potpunog pražnjenja celokupnog zaježenog seksualnog nadražaja kroz nevoljno prijatno grčenje tela, sa osećajem veće otvorenosti i ljubavi prema partneru.

Produženi orgazam

Produženi orgazam bi mogao da bude prelazna forma između zrelog orgazma i razvijenih formi. Traje više minuta. Kod ovakovog orgazma se tipovi kontarkcija menjaju i kod žena i kod muškaraca. Idući prema ekstazi kontrakcije postaju produžene, sporije i češće. Ličnost sa ovakvim orgazmom ima još bolji kontakt sa sopstvenim osećanjima, sve je manje nesvenih procesa u telu i psihi. To dovodi i do boljeg, još dubljeg kontakta. Partneri će moći još više da vole i prihvataju jedno drugo, bez obzira što su u potpunosti svesni mana partnera. Blokade u telu nestaju a tok energije je snažniji i potpuniji.

Autor: Z.L.

#Orgazam