AKTUELNO

Jedan Kinez iz Džungšana, grada u pokrajini Guangdong, završio je u bolnici nakon što je, posle dužeg sedenja na klozetskoj šolji, zadobio prolaps rektuma (ispadanje rektuma u analni kanal ili kroz njega)

On je, po prijemu u bolnicu, doktorima rekao da je 30 minuta pokušavao da obavi veliku nuždu i da je, za to vreme, igrao igrice na svom pametnom telefonu.

Prema rečima dokotora Su Dana, nesrećni čovek je imao prolaps rektuma u dužini od 16 centimetara, što mu je nakon gastrointestinalnog hirurškog zahvata uspešno uklonjeno.

"Pacijent je imao prolaps rektuma od svoje četvrte godine, ali se otok ranije povlačio sam od sebe. Kako se, međutim, proteklih godina nije lečio, stanje se veoma pogoršalo", izjavio je doktor Dan.

Do prolapsa dolazi kod ljudi koji imaju labav mišić sfinkter, što može biti izazvano povredom, hroničnom konstipacijom, infekcijom, pojavom parazita u gastrointestinalnom traktu ili oštećenjem nerava. U takvoj situaciji, rektum se "otkači" i bukvalno ispadne kroz anus.

Foto: Unsplash.com

Dr Radžan je objasnio šta ne treba da radite ako želite da izbegnete operaciju hemoroida.

"Pod broj jedan, ne naprežite se. Zanimljiva činjenica, svi imamo analne jastučiće, koji nas sprečavaju da se pokakimo, a na njima se takođe nalaze i krvni sudovi. Ali, ako se naprežete na WC šolji, krvni sudovi mogu da oteknu i da dovedu do pojave hemoroida", kaže doktor, pa prelazi na savet broj dva.

"Pokušajte da ne provedete više od deset minuta u proseku sjdeći na WC šolji. Gravitacija vam nije prijatelj. Što duže sedite na šolji, to više krvi dospeva u rektalne krvne sudove izazivajući hemoroide".

Njegov treći savet je da unosite dovoljno vlakana kroz hranu jer će ona pomoći i redovnom i laganom pražnjenju creva.