AKTUELNO

Ovo niste znali!

Ovih dana glavna tema definitivno je imunitet. Koliko često ćemo se razboljevati i koliko brzooporavljati direktno zavisi od našeg imunog sistema. Da bismo razumeli kako da se odbranimo odvirusa, bakterija i drugih patogena, najpre moramo upoznati naš imunitet.

Sve odbrambene ćelije u organizmu poznate su pod imenom leukociti ili bela krvna zrnca. Obično sekod zdravih osoba u jednom litru krvi nalazi od 4 do 9 milijardi belih krvnih zrnaca. Imunitet jeoslabljen kada je broj belih krvnih zrnaca manji od 3 milijarde. Ako je broj leukocita porastao preko10 milijardi, znamo da se infekcija razvila i da je telo počelo da proizvodi veći broj belih krvnih zrnaca.Tako se ubrzava eliminisanje loših bakterija koje su infekciju izazvale. U slučaju kada je broj leukocitaizuzetno visok, telo može da pati od autoimunih bolesti kao što su na primer astma, reumatoidniartritis, leukemija i dr.

Kao što vidite, naš imuni sistem ne bi trebalo da bude ni previše aktivan, ali nije dobro ni kada jenedovoljno aktivan.

Dve linije odbrane

Verovatno ste ovih dana, ako ste pratili priču o antitelima i infekciji Covid 19, imali prilike da čujetepriču o tome da u našem organizmu postoje dva imuniteta, dve linije odbrane.

1) Urođeni imunitet predstavlja prvu liniju odbrane i čini ga posebna vrsta belih krvnih zrnaca.

2) Stečeni imunitet predstavlja drugu liniju odbrane i čine ga druge dve vrste belih krvnih zrnaca poimenu T i B ćelije.

Kako se odvija bitka?

Kada strana supstanca, recimo virus ili bakterija, napadne naše telo, pokreće se prva linija odbraneorganizma. Odbrambene ćelije se ponašaju kao patrolna policija sa dve glavne funkcije:

1) Uništavaju štetne viruse i bakterije koji napadaju naše telo.

2) Obaveštavaju odbrambene ćelije stečenog imuniteta da su virusi ili bakterije napali naš organizam.

Usled toga se u organizmu pokreće proizvodnja antitela za koje je zadužen stečeni imunitet. Ako jebroj virusa i bakterija previsok to prevazilazi mogućnosti prve linije odbrane i tada na scenu stupajućelije druge linije odbrane koje preduzimaju mnoge zadatke, uključujući uklanjanje neprijatelja ičuvanje informacija o njima.

Kako možemo poboljšati svoj imuni sistem?

U celini, naš imuni sistem obavlja izuzetan posao u odbrani od mikroorganizama koji uzrokujubolesti. Ali ponekad omane – tada virus ili bakterija uspešno napadnu naš organizam i razbolimo se.Da li je moguće intervenisati pre toga i na vreme ojačati imuni sistem?

Svi dobro znamo da su za jak imunitet ključni pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, što manjestresa i što bolji i kvalitetniji san. Takođe znamo da u ovom procesu mogu pomoći određeni vitaminikao što su na primer vitamin D3 ili vitamin C, ali i minerali poput cinka i selena. A da li ste čuli zapolisaharide iz ganoderme?

Studije pokazuju da medicinska pečurka ganoderma sadrži preko 400 bioaktivnih jedinjenja. Odsvih jedinjenja polisaharidi i triterpeni su glavni za jačanje imunog sistema u borbi protiv virusa ibakterija.

Polisaharidi utiču na proizvodnju i aktivnost različitih imunih ćelija, uključujući B ćelije, T-ćelije, kao ineke ćelije prve linije odbrane.Sve one pomažu imunološkom sistemu da efikasno cilja bakterije iviruse koje ulaze u naš organizam. Povećanje broja B ćelija takođe pomaže da se poveća brojantitela, a svi znamo da je izuzetno važno smanjiti vreme između napada patogena i stvaranja novihantitela kako bi se smanjila mogućnost za razvoj bolesti.

Foto: Promo/Abela Pharm

Immuno GD-poly je prirodan preparat, jedinstven po tome što je dodatno obogaćen polisaharidima,koji najsnažnije deluju u odbrani imuniteta. Kada organizam dođe u susret sa virusom ili bakterijom,polisaharidi iz preparata Immuno GD-poly povećavaju broj ćelija imunog sistema. Tako one mnogobrže prepoznaju virus i bakteriju, vezuju ih za sebe i uništavaju. Samim tim smanjuje se mogućnostnastanka infekcije i bolesti.

Autor: M.M.