AKTUELNO

Žensko telo je, kroz istoriju, prošlo kroz brojne promene nametnute od strane društva. Pa tako postoje određeni standardni za svaku generaciju, bilo da govorimo o ovom veku ili čak prošlom, odnosno pretprošlom, ono što čini žensko telo lepim i društveno prihvatljivim u određenim momentima je išlo i do potpunih bizarnosti.

A da postoje "ideali" za svaki deo tela, govori nam i to na koji se način odnosimo prema najintimnijim delovima.

Intimne dlačice kao tabu tema

U prošlosti, kada bi se uklanjale dlačice sa intimnih delova tela, to bi bio znak da je osoba imala neku polnu bolest i slično, predstavljalo bi izvesnu sramotu, pa su često na evropskim dvorovima i u višim društvenim staležima postojale i perike koje su se stavljale na intimne delove tela.

Danas, uz brojne brazilske depilacije i slično, gotovo je neverovatno kada neko ipak ima dlačice u predelu polnog organa, tako da iako je ovo najprihvatljivija slika tela koja se u 21. veku predstavlja, ipak postoje određene situacije kada ovaj čin (uklanjanje stidnih dlačica) ipak nije poželjan, nego je čak i opasan.

Da li treba uklanjati dlačice u trudnoći?

Ono što je privuklo veliku pažnju kada je ova tema u pitanju je video na TikToku kanadske medicinske sestre, koji je prikupio 4 miliona lajkova i izazvao brojne debate.

Dakle, Anđela Grant, medicinska sestra iz Toronta i konsultant za laktaciju, sa radnim iskustvom dugim dvadeset godina je objasnila zašto nikako žena ne bi trebalo da uklanja stidne dlačice kada je u drugom stanju i posebno pred porođaj.

"Moja cela misija na TikTok-u je da podelim nepristrasne informacije bez osuđivanja kako bi ljudi mogli da nauče nešto novo. Podelila sam video na TikTok-u, jer znam da je na nekim mestima (posebno u SAD-u) još uvek uobičajeno da žene budu obrijane ili da im je rečeno da uklone stidne dlake pre porođaja, iako trenutna istraživanja pokazuju da to nije neophodno i da čak povećava rizik od infekcije. Kod nas u Kanadi, to nije standardna praksa već MNOGO godina", rekla je ona, prenosi Bazfid.


U komentarima ispod njenog videa mnoge žene su rekle da su bile primorane da se obriju pre porođaja, a Anđela je na ovo odgovorila da nažalost, samo zato što je nešto još uvek standardna praksa u zdravstvu, ne znači da je to i najbolja praksa.

"U stvari, više nema operacije u kojoj se preporučuje brijanje, jer povećava rizik od infekcija usled mikroabrazija", objasnila je.

Autor: