AKTUELNO

Neke namirnice su zabranjene, iako se smatraju zdravim.

Kada su saveti u vezi sa ishranom u pitanju, oni ne mogu biti loši ako se odnose na umerenost i zdrave namirnice. Brza hrana, šećeri, mesne prerađevine, grickalice, to je naša svakodnevnica sve dok ne prelomimo i pređemo na zdraviji način ishrane. Nikada ne smemo zaboraviti da je hrana naše gorivo, te da ćemo funkcionisati i izgledati onako kako se hranimo. Ne možemo očekivati da će nam mesne prerađevine doneti nešto dobro, ili pak neumerenost u slatkišima i grickalicama.

Ništa nije izazazvalo toliku polemiku kao teorija o ishrani o krvnim grupama Dr Pitera Dž.Dadama, po kojoj on tvrdi da svaka krvna grupa ima potrebu za posebnim režimom ishrane. Iako nema naučnog uporišta, za ovim načinom ishrane poseglo je više od sedam miliona ljudi širom sveta.

Stručnjaci iz oblasti ishrane pokušali su da utvrde istinitost u ovim tvrdnjama, odnosno uspeli su, navodno, da dokažu da krvne grupe nisu povezane sa ishranom. Međutim, i tu su mišljenja podeljena, dok na jednoj strani imamo one koji u potpunosti poriču povezanost, na drugoj su oni koji podržavaju ovu teoriju. Bilo kako bilo, oko jedne stvari su se složili – preporuka je zdrava ishrana. Naime, Dr Piter objasnio je u svojoj knjizi da je krvna grupa genetska elektrana sa veoma važnim uticajem na imunitet, metabolizam i probavne procese te da različitim krvnim grupama odgovara i različita hrana.

Autor: