AKTUELNO

- Samo ukoliko se pokloni koje donosi Deda Mraz koriste kao motivacija da deca budu bolja, a ne kao ucena, onda oni mogu da budu povod za istinsku radost - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

Praznici su vreme kada je većina porodica na okupu i kada smo međusobno bliži i posvećeniji jedni drugima. Već su počele pripreme za novogodišnje i božićno slavlje, deca uveliko pišu pisma sa željama Deda Mrazu, pa je sve češća rečenica koju roditelji izgovaraju svojim mališanima :"Ako budeš dobar, Deda Mraz će ti doneti lep poklon, a ako ne budeš ostaćeš bez njega!".

Koliko ova rečenica zapravo zvuči kao ucena ili motivacija i da li je ona samo sredstvo da "nateramo" decu da budu dobra ili možda odraz roditeljske nemoći.

- Samo ukoliko se pokloni koje donosi Deda Mraz koriste kao motivacija da deca budu bolja, a ne kao ucena, onda oni mogu da budu korisni dugo satisfakcija i povod za radost - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

Ona dodaje da je važno da je to potpuno ista situacija kao i sa svim drugim poklonima i da je jednako pogrešno ako dobro ponašanje dece "kupujemo" poklonima, a da im nismo objasnili zbog čega je važno da budu dobra u suštini.

- Nije pogrešno posegnuti i za poklonom, kao vrstom materijalne nagrade, ali pod uslovom da se deci objasni zbog čega je važno da budu dobra, da je to mnogo važnije zbog njihovog dobrog osećaja, nego zbog samog pokolona - objašnjava psiholog.

Ona ističe da deca u Deda Mraza uglavnom veruju do predškolskog uzrata, a onda počnu da shvataju da im zapravo poklone kupuju roditelji, a da im ih "taj čika samo donese".

- U predškolskom uzrastu verovanje u Deda Mraza može da bude korisno, kao i u bajke jer deca na taj način razvijaju maštu. A i ta radost poklona i iznenađenja koja se očekuju od deke sa sankama i irvasima, daje posebnu čar i ume da usreći decu. Međutim, ako govorimo o vaspitanju vrlo je važno da poklon od Deda Mraza ne bude stvar roditeljske ucene, jer se time dugoročno ništa neće postići. Dete će se primiriti i poštovati pravila dok ne dobije poklon, a onda će se opet vratiti na staro - objašnjava Bogetić.

Autor: