AKTUELNO

Naše telo ima moć da regeneriše tkivo na svim delovima kože. Matične ćelije rade to svaki dan i pomažu telu da uopšte dođe do te procedure. Zato su one veoma bitne komponente u našem telu.

PRP tretman ( platelet rich plazma) je tretman koji podrazumeva primenu faktora rasta i matičnih ćelija  sopstvene krvi ( krvne plazme ). Ovaj estetsko - medicinski zahvatkoristi moć  koju imaju trombociti i faktori rasta u krvi, kako bi se stimulisalo reagovanje matičnih ćelija. Matične ćelije potpomažu nastanku novog kolagena  i krvnih sudova, obnavljanje oštećene kože i brišu znakove starenja.

Foto: Privatna arhiva

Trombocitna plazma je centrifugat krvi, uzet od osobe koja je odlučila da radi tretman. Ona ima visoku količinu trombocita, u maloj količini krvne plazme ( 1 milion trombocita na 1 cm kubni plazme ). Pored trobmocita, u krvnoj plazmi se nalaze i faktori rasta ( sedam bitnih fakotra ), i veliki broj matičnih ćelija. U ortopediji se ovakva terapija najčešće koristi kod degenerativnih promena na zglobovima -  kaže za Pink.rs doktor sportske medicine, Žarko Radović, vlasnik rehabilitacionog centra "Spinalis" u kojem se ovaj tretman uspešno sprovodi.

Cilj terapije je da spreči dalje propadanje zgloba i delimično regeneriše oštećeno tkivo, naročito hrskavicu, pa na taj način pacijent ima znatno manje tegobe. Mogu da se tretiraju svi zglobovi bez izuzetka, a najčešće koleno, kuk, rame i skočni zglob.

Primena regenerativne medicine kod sportskih povreda, daje odlične rezultate. Može se primeniti kod svih vrsta tendinopatija kao i kod parcijalnih ruptura, ligamenata, tetiva i mišića.Terapija se može sprovesti kod akutnih i hroničnih promena muskuloskeletnog sistema, a njen cilj je da se iz krvi izdvoje neophodne komponente za zarastanje tkiva i da se one lokalno aplikuju na mesto povrede.

Postupak se najčešće sprovodi pod kontrolom ultrazvuka, a kako bi se što preciznije definisala i tretirala povređena zona. Ovom terapijom mogu da se tretiraju povrede ahilove tetive, teniski lakat, “jumper knee”, rotatorna manžetna, …

Foto: Printscreen YouTube/Alexandrea Garza

PRP KOLENA vrsta regenerativne metode kojom se sopstvenom krvnom plazmom i BEZ OPERATIVNOG ZAHVATA vrši obnavljanje oštećenog tkiva i uspešno se primenjuje kada su upitanju akutne i hronične povrede, povrede meniskusa, ligamenata i artroze kolena. PRP terapija daje jako brzo vidljive efekte tako što eliminiše bol i ukočenost, povećava pokretljivost zgloboga, ubrzava oporavak u slučaju sportskih povreda, sanira oštećenje hrskavice.

PRP LAKTA I RAMENA kod povreda lakta ovaj tretman daje odlične rezultate. Posebno se ističe kod upale tetiva tzv „teniskog lakta“ i golferskog lakta. Kod povreda ramenog zgloba PRP tretman eliminiše bol, povećava pokretljivost a posebno se ističe kod ruptura mišića rotatorne manžetne, smrznutog ramena, burzitisa kao i kod artroze samog zgloba.

Da li je bezbedan PRP tretman?

PRP tretman je bezbedan jer se koristi krv samog pacijenta i nema imunobioloških prepreka u oprimeni ni rizika od alergijskih reakcija i transmisivnih bolesti. Za razliku od injekcija kortikosteroida nema rizika od lokalnog slabljenja tkiva i posledičnih ruptura tetiva, ligamenata i mišića.

U estetske svrhe poseban značaj ima PRP lica, kose ,i intimne regije...

PRP LICA je omiljen tretman podmladjivanja, zbog svog delovanja je najprirodniji tretman jer se koriste sopstevni trombociti, tako da neželjenje reakcije ne postoje kao ni alergije. Sem podmladjivanja često se korsiti kod problematične kože, akni, masne kože, dehidrirane i suve kože. Najbolji rezultat se postize 7 do 10 dana nakon tretmana. Tretman se preporučuje osobama koje žele da kontrolisano stare i osveže lice, a pritom izbegnu agresivne tretmane, tretman se izvodi 3 do 5 puta godišnje.

PRP KOSE je efikasna metoda za jačanje slabe, proredjenje i lomljive kose. Plazma bogata trombocitima dovodi do nastanka novih krvnih sudova, aktivira folikule što dovodi do rasta novih dlaka i opadanja. Takodje PRP tretman utiče na kvalitet postojeće dlake, koja postaje deblja i kvalitetnija.

PRP INTIMNE REGIJE se preporučuje kod pacijentkinja koje imaju problem suvoće vagine, bolnih odnosa, kod problema „siroke vagine“ kao i kod revitalizacije same vagine. Kod muškaraca se preporučuje ukoliko žele delimično povećanje i podebljanje penisa zbog velike količine trombocita kao faktora rasta, dolazi do podebljanja penisa na značajnom nivou.

Autor: Z.L.

#tretman