AKTUELNO

Gotovo svi psi kada spavaju, to rade u sklupčanom položaju.

Svi mislimo da im je tako udobnije, ali razlog je potpuno druge prirode.

Neka ponašanja naših ljubimaca duboko su ukorenjena kroz evoluciju, pa je tako i sa ovim, koje seže iz vremena kada još nije bilo normalno da psi žive sa nama i spavaju na kauču.

Za pse često kažemo da su čovekovi najbolji prijatelji, među ostalom i zato što nam svojim neobičnim razigranim ponašanjem znaju priuštiti mnogo smeha i veselja, no valja priznati da ponekad mogu da budu i pomalo čudni – kad nagnu glavu dok im pričamo ili iz čista mira počnu da se valjaju po travi.

Ipak, ima i onih urođenih psećih navika i ponašanja za koja stručnjaci danas i naučna objašnjenja. Primetili ste sigurno da se psi uvek sklupčaju u klupko pre nego što će slatko zaspati: ali ako mislite da je to samo zbog udonijeg položaja, niste baš u pravu.

Foto: Unsplash.com

Docent bihevioralne medicine na Veterinarskom fakultetu NC State, Margaret Gruen, kaže da to ima korene u evoluciji psa.

– Kad psi spavaju u divljini, posebno tamo gde je veoma hladno, oni će iskopati gnezdo u zemlji i sklupčati se u njemu. Telo sklupačno u loptu omogućava im da bolje zadrže toplinu. Takođe, ovaj položaj štiti njihove najosetljivije organe od potencijalnih grabljivica – pojašnjava ona.

Naravno, mnogima to zvuči glupo, jer znaju da njihovom ljubimcu ne preti nikakva opasnost, ali je sa stanovišta psa to vrlo razumna taktika koju su nasledili od predaka.