AKTUELNO

Da biste zaista uspeli da izgubite na kilaži, ključno je kada ćete popiti čašu vode.

Verovatno ste bezbroj puta čuli od prijatelja i lekara da je hidratacija organizma saveznik u mršavljenju i drugim stvarima - poput održavanje sjajne i zdrave kože. Ali, stručnjaci upozoravaju da jednostavno "nalivanje vodom" nije pravo rešenje. Postoje periodi u toku dana kada je najefikasnije i najzdravije uzeti čašu vodu, ali i perioda kada to nije dobar izbor.

Nutricionisti savetuju hidrataciju organizma ujutru, pre doručka - navode da je to sjajan način da se stimuliše i poboljša metabolizam. Studije su pokazale da čaša vode 30 minuta pre doručka može smanjiti unos kalorija.

Istraživanje koje je sproveo časopis The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazalo je da hidratacija povećava brzinu metabolizma za preko 20%. Smatra se da čaša vode ujutru, pre doručka, utiče i na bolje raspoloženje tokom dana.

S druge strane, ukoliko uzimate vodu odmah nakon obroka pravite veliku grešku. Oni koji ističu štetnost navike ispijanja vode tokom i odmah nakon jela smatraju da se tako razređuje kiselina u želucu, koja je potrebna za neometano varenje hrane i apsorpciju hranljivih materija. Ako baš morate da popijete vodom tokom jela, potrudite se uzmete količinski što manje - preporučuje se gutljaj samo.

Autor: