AKTUELNO

Da li ste znali da toplota od sunca može dovesti do truljenja biljke? Postoje neke biljke koje ne podnose direktnu toplotu. Imati sunčanu terasu ili balkon takođe može biti problem. Zbog toga je važno poznavati biljke koje vole sunce.

Biljke koje vole sunce odlična su opcija za vrele dane koji dolaze. Najbolje biljke za sunčani balkon ili sunčanu terasu su one koje su poreklom iz područja sa visokim nivoom svetlosti i malom količinom padavina. Imaju neke osnovne karakteristike kao što je kapacitet efikasnog skladištenja vode.

Begonija

Poreklom iz vlažne suptropske i tropske klime, begonija je biljka koja voli sunce. Biljka se uzgaja i u hladnim predelima, ali u zatvorenom prostoru. Biljka ima mnogo vrsta, od kojih voštane begonije najviše vole sunce. Lako se uzgajaju i cvetaju tokom leta i zime.

Sedumi

Sedumi spadaju u jednu od najlepših, ali i najmanje zahtevnih biljaka. Pripadaju porodici Crassulaceae koja predstavlja oko 500 vrsta lisnatih sukulenata. Danas se ne zna tačan broj vrsta seduma, jer svakim danom niču novi hibridi. Ime sedum potiče od latinske reči SEDERE, što znači umiriti, jer se listovi nekih vrsta seduma koriste kao melem za povrede.


Bogumila

Poreklom iz Južne Amerike od Brazila zapadno do Perua i juga do južne Argentine, bugenvilija je loza niske nege. Prepoznaje se po bujnim grozdovima prelepih cvetova, koji su zapravo listovi. Ako pažljivo pogledate, postoje sićušni beli cvetovi koji se gnezde unutar listova. Pošto vole sunčevu svetlost, savršeni su da dodaju šarm vašoj bašti na terasi.


Lagerstremija

Poznata i kao indijski jorgovan, ova biljka je poreklom iz indijskog potkontinenta, jugoistočne Azije, severne Australije i delova Okeanije. Ova biljka se obično uzgaja u toplijim predelima sveta i može preživeti direktnu sunčevu svetlost. Biljka cveta u proleće i leto, pokazujući grozdove cveća u bojama od bele do bledo ružičaste i tamno ljubičaste do crvene. Ovo je neverovatna baštenska biljka na terasi.

Čeri paradajz

Savršen izbor za vašu baštu na terasi, biljka čeri paradajza dobro raste na punom svetlu. U stvari, biljci je potrebno najmanje 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno za zdrav rast. To je botanička sorta kultivisanog bobica za koju se veruje da su je prvi uzgajali Asteci u Meksiku.

Božur

Prelepi cvetovi božura odličan su izbor za sunčanu terasu. Poreklom su iz Azije, Evrope i Zapadne Severne Amerike. Žbunasta biljka ima sjajno tamnozeleno lišće i cveta u kasno proleće. Savršeni su za ukrašavanje vaše bašte na terasi.

Ovo je nekoliko biljaka koje dobro uspevaju na punoj sunčevoj svetlosti i savršen su izbor ako imate sunčanu terasu ili balkon.

Autor: