AKTUELNO

Ukoliko želite savršenu liniju, morate da menjate navike!

Postoje navike koje nam se čine nebitnim, ali one i te kako mogu da poremete procese u vašem organizmu.

Piješ kafu bez kofeina

Zašto je to problem: Propuštaš jednostavan i ukusan način da privremeno ubrzaš metaboličko sagorevanje. Kofein stimuliše centralni nervni sistem, a procenjuje se da bi pijenjem kafe bogate kofeinom mogla da ubrzaš metabolizam za 15 odsto za samo tri sata. Dodaj to na spisak pozitivnih zdravstvenih efekata kafe: smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Rešenje: Sve dok te kofein ne čini nervoznom, istraj. Ako te muči kiselina, onda je bolje da pređeš na varijantu sa manje kofeina.

Foto: Pixabay.com

Jedeš samo ovsenu kašu ili pecivo za doručak

Zašto je to problem: Dobro je što jedeš ujutro jer redovni obroci čine tvoj metabolizam jakim, ali i malo proteina bi ga učinilo još jačim. Potrebno je više energije za njihovo varenje od ugljenih hidrata, a utiču i na povećanje mišićne mase.

Rešenje: Dodaj 20 grama proteina svom doručku, otprilike količinu koja odgovara jednoj šolji jogurta sa niskim procentom masti.

Foto: Pixabay.com

Nisi gladna posle treninga, pa ne jedeš

Zašto je to problem: Treninzi iscrpljuju mišiće, a unosom prave količine hranljivih sastojaka samo sat vremena posle treninga pomaže im da se oporave.

Rešenje: Napuni baterije miksom 10 do 15 grama proteina i 15 grama ugljenih hidrata.

Foto: Pixabay.com

Svakog dana ustaješ u isto vreme, ali vikendom voliš da izlaziš do kasno

Zašto je to problem: Govorimo o higijeni sna, i možda si to do sada čula milion puta, ali postoji valjan razlog zašto treba da ti dosađuje neko sa ovim. Samo jedna besana noć može da poremeti ritam gena koji održavaju tvoj metabolizam brzim.

Rešenje: Potrudi se da tokom čitave nedelje odlaziš u krevet u isto vreme, ili gledaj da se maksimalno približiš tom cilju.

Već je sredina podneva, a ti si shvatila da nisi pila vodu

Zašto je to problem: Tvoj metabolizam sumira sve procese koji u tvom telu proizvode energiju – varenje, mišćne kontrakcije, eliminisanje štetnih materija... U svemu tome hidratacija igra veliku ulogu, ako ne i ključnu. Ako si dehidrirala, taj sistem može da bude jako usporen ili da radi na optimalnom nivou, što opet može da uspori tvoj metabolizam.

Rešenje: Tvoj urin bi trebalo da bude svetložute boje, a ti se drži onog trika koji te tera da unosiš što više vode u svoj organizam. Podesi periodično alarm na tvom satu, pa kad se on oglasi obiđi slavinu ili drži flašu vode blizu sebe kao podsetnik da treba da pijete vodu.

Foto: Promo

Pink.rs

#Metabolizam

#Zdravlje

'