AKTUELNO

Ako se osećate umorno i fali vam energije, vrlo je moguće da vam nedostaje šećer, tj. ugljeni hidrati.

Oni su veoma važni jer je glukoza neophodna za proizvodnju energije, ali i za lučenje serotonina – hormona sreće. To svakako ne znači da treba u velikim količinama da jedete sladoled, čokoladu ili keks.

Industrijski šećeri sadrže samo rafinisani šećer i mnogo zasićenih masti od kojih naše telo nema nikakvu korist, pa zato izaberite zdrave altenative, koji vam neće narušavati zdravlje, a daće vam energiju.

Med

Med je bogat vitaminima i antioksidansima. Vitamina A u medu ima višestruko više nego u govedini. Može se koristiti samostalno, kašičica do dve, ili se može dodati u recepte za zdrave poslastice ili šejkove.

Crna čokolada

Birajte čokoladu koja ima više od 70% kakaoa. Sadrži antioksidante (flavonoide) koji se bore protiv slobodnih radikala, gvožđe, magnezijum i cink. Smanjuje pritisak, poboljšava pamćenje i koncentraciju, poboljšava raspoloženje, a iako je gorka, i ona sadrži šećer, stoga treba biti umeren.

Urme

Sušene urme su veoma slatko i zdravo suvo voće. Bogate su vitaminima, vlaknima i mineralima, među kojima najviše ima gvožđa, kao i antioksidansi. Urme smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačaju imunitet, a zbog obilja vlakana dobre su za probavu, kao i protiv zatvora. Čuvaju moždane funkcije, snižavaju holesterol i visok krvni pritisak. Međutim, sadrže veliku količinu šećera, stoga ih ne treba preterano konzumirati.

Banane

Banane mogu da se koriste u izvornom stanju, a zbog svoje kašaste strukture odličan su zdrav sastojak kolača, palačinki, smutija. Ovo voće veliki je izvor vitamina K, koji je dobar u kontroli krvnog pritiska, zatim magnezijuma, kao i vitamina B6. I sa bananama, takođe, budite umereni.