AKTUELNO

Da li ste znali da postoji oko 40.000 varijanti pirinča? Sigurno ste čuli za smeđi pirinač, beli, pa čak icrni pirinač. Ali, da li ste ikada čuli za crveni pirinač? Ukoliko jeste, sigurni smo da je to bilo relativnoskoro. Naime, o crvenom ili, kako ga još zovu- crvenom kvasnom pirinču, na našim prostorima jepočelo tek od nedavno da se priča. Nažalost. Jer, slično kao smeđi i beli pirinač, crveni takođe imanebrojeno mnogo zdravih i hranljivih materija koje se veoma uspešno mogu izboriti sa dostazdravstvenih problema i smetnji.

Šta je crveni pirinač?

Crveni pirinač je pirinač srednjeg zrna koji raste na istočnim Himalajima. Proizvođači čiste ovajpirinač samo do pola, što znači da deo crvene ljuske ostaje na zrnu. Za kuvanje mu je potrebno viševremena od belog pirinča, ali manje od smeđeg  jer, on ima čitavu ljusku koja je ostala na zrnu.

Najpoznatiji je crveni pirinač iz Butana, koji ima odličnu reputaciju.

Crvena, svetlo-crvena, tamno-crvena ili svetlo-roze-crvena je boja ove vrste pirinča. Boja zavisi odtačne sorte i od toga koliko ljuske proizvođač čisti sa pirinča. Ukus mu je blago orašasti i veomaprijatan, a ima odlične nutritivne vrednosti! Štaviše, ima mnogo više hranljivih sastojaka u poređenjusa drugim vrstama pirinča. Ono što ovu varijantu čini zdravim izborom je crvena ljuska koja je prostonabijena dobrotom prirode!

Zdravstvene prednosti crvenog pirinča

Sa porastom svesti o očuvanju zdravlja, crveni pirinač je postao popularan i to isključivo zbog svojihnebrojenih zdravstvenih koristi.

Obogaćen je antioksidansima, koji pomažu u zaštiti tela od dejstva slobodnih radikala, a veoma suvažni i zbog izbacivanja toksina i očuvanju energije iz hrane. Oni održavaju ćelije i tkiva zdravim ipoboljšavaju imuni sistem.

Crveni pirinač je bogat gvožđem, magnezijumom i vitaminima, koji zajedno pomažu u proizvodnjieritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u našem telu, što se smatra neophodnim elementom za dobrozdravlje kože.

Crveni pirinač pomaže u kontroli dijabetesa

Crveni pirinač pomaže u regulisanju nivoa insulina. Njegov nizak glikemijski indeks pomaže u kontrolinivoa šećera i dobar je za dijabetičare.

Foto: Promo/Deposit photos

Crveni pirinač može sprečiti astmu

Jedna od korisnijih funkcija kod ove varijante pirinča je to što pomaže u kontroli plućnih funkcija.Jednostavno, zbog bogatog sadržaja magnezijuma, njegova redovna konzumacija može poboljšaticirkulaciju kiseonika u telu, a takođe će ublažiti i astmu.

Poboljšava potrošnju kiseonika

Prepun gvožđa, crveni pirinč može pomoći u apsorpciji kiseonika i cirkulaciji do svakog tkiva i ćelije utelu. Štaviše, poboljšan nivo kiseonika u telu može podići vaše raspoloženje i učiniti da se osećateenergično.

Crveni kvasni pirinač za holesterol

Crveni kvasni pirinač je proizvod kvasca (Monascus purpureus) koji se uzgaja na belom pirinču. Mešavina kvasca i pirinča u prahu je osnovna ishrana u Aziji i koristi se u tradicionalnoj kineskojmedicini. Crveni kvasni pirinač je takođe dostupan kao oralni dodatak, u vidu tableta i uzimaju gaosobe koje imaju problema sa visokim holesterolom i srčanim oboljenjima.

Ovaj suplement sadrži jedinjenja koja snižavaju nivo holesterola. Jedno od njih je i Monakolin K, istisastojak koji se nalazi u mnogim lekovima za snižavanje holesterola.

Istraživanje upotrebe crvenog kvasnog pirinča za određena stanja pokazuje da on može da snizi nivoukupnog holesterola u krvi, nivo lipoproteina niske gustine (LDL ili „loš“) triglicerida, kao iholesterola.

Inače, za visok holesterol se kaže da je tihi ubica. Ljudi misle da su zdravi i često nemaju nikakvesimptome, dok istovremeno holesterol prouzrokuje veliku štetu duboko unutar našeg tela. Previšeholesterola sužava arterije, smanjuje protok krvi i može izazvati srčani ili moždani udar. Upravo zbogtoga, odličan i snažan zaštitnik vašeg srca i krvnih sudova može biti ArteroProtect Forte, koji uoptimalnim količinama sadrži Vitamin K2 i Monakolin K upravo iz crvenog pirinča, a koje jenajefikasnije prirodno jedinjenje za snižavanje holesterola u plazmi!

Foto: Promo/Abela pharm

Razlog više da svoju ishranu obogatite crvenim pirinčem a svoju kućnu apoteku ArteroProtect dijetetskim suplementom na prirodnoj bazi.

Autor: M.M.