AKTUELNO

Čista voda u kombinaciji sa psećom dlakom ne izaziva neprijatne mirise, ali psi i dalje smrde kada su mokri. Zašto se to događa?

I psi, kao i ljudi, na koži i nekim drugim mestima imaju mikrobe koji tamo žive. Taj celokupni splet mikroba nazivamo mikrobiom i on je odgovoran za neprijatan miris mokrog psa. Gusta dlaka većine rasa idealno je mesto za nastanak i život mikroorganizama koji izlučuju razne materije koje sadrže isparljiva hemijska jedinjenja koja uzrokuju neprijatan miris.

Ako se pitate kako je moguće da samo mokri psi smrde, a isparljiva jedinjenja se konstantno proizvode, dva su razloga zbog kojih se to događa. Naime, voda poboljšava životne uslove za mikrobe. Ako je pas neko vreme bio mokar, dugotrajna vlaga savršena je za razmnožavanje mikroba u znatno većem broju što, logično, povećava i broj isparljivih hemijskih jedinjenja koji nastaju.

Drugi je razlog što se ta nastala jedinjenja otapaju u vodi, a kako voda isparava, te nastale hemikalije se oslobađaju i neprijatan miris je odjednom vrlo lako osetiti.

Ipak, nikada ne bi trebalo pokušavati da čistite svoga psa od spomenutih mikroba jer su oni vrlo važni za zdravlje pasa.

Autor:

#KUČE

#Pas

#SMRAD