AKTUELNO

Genijalan trik.

Domaće jagode brže gube na svežini, ali postoje načini da ne postanu gnjecave

Sezona jagoda uveliko traje, a njoj su se posebno radovali ljubitelji ovog ukusnog voća.

Da biste izabrali one najboljeg kvaliteta i koje su domaće, morate da znate nekoliko trikova kada ih kupujete.

Domaće jagode su zdravije i svežije, ali brže propadaju jer imaju manje pesticida. One su iste boje spolja i iznutra, te imaju puno semenki i veoma su sitne. To ih razlikuje od uvoznih, gde su semenke sitnije i ređe.

Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.

Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke – na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana.

S obzirom da domaće jagode brže gube na svežini i postaju gnjecave, dobro je da znate i trik kako da ih održite svežim duže vreme:

Jagode dobro operite, te ih stavite u staklenu teglu na čije dno ste postavili papirni ubrus. Ubrus će vremenom skupljati višak vlage, zbog čega će jagode ostati sveže i neće postati gnjecave.

Autor:

#Jagode