AKTUELNO

S dolaskom sunčanih i toplih dana počinje i vreme roštiljanja i uživanja na svežem vazduhu, ali jeste li znali da svaki put kada upalite roštilj možda pravite neke ‘tipične’ greške?

Prema stručnjacima, ključno je znati da roštiljanje nije samo pečenje mesa dok skoro ne zagori, te da s roštiljem, ako znate šta radite, možete pripremiti ukusnu hranu koja nema ukus na ugalj…

Kuvar i stručnjak za održivost Džejms Stoubridž podelio je za Mirror svoje vrhunske savete i objasnio greške koje bi trebalo izbegavati kada kuvate na ćumuru.

Pougljeni ostaci sa zadnjeg roštiljanja aromatizuju hranu na način kako ne želite, pa bi njegovo čišćenje uvek trebalo biti prvi korak. Takođe, održavanje roštilja u izvrsnom stanju produžuje njegov životni vek.

Ne žurite! Budite strpljivi i pričekajte da ćumur ili drva stvarno izgore. Tako ćete postići idealnu toplotu koja neće padati, a nakon što se stvori vrući žar, smanjuje se i mogućnost da hrana izgori i daje vam puno više kontrole na roštilju.

Uvek treba zagrejati roštilj na željenu temperaturu pečenja. Ako on ne postigne optimalnu temperaturu, rizikujete da prepečete hranu. Isto tako, stavljanje hrane na hladan roštilj neće dati savršeno pečenje i ukus dima, a potencijalno sebi stvarate više posla jer hladan roštilj može dovesti do toga da se hrana lepi za rešetku, pa više morate i da čistite.

Povrće na žaru odlično je kao prilog ili kao glavno jelo. Zapamtite da povrće nema masnoće u sebi, a za pečenje na roštilju želite malo masnoće pa je rešenje poprskati ga maslinovim uljem ili umotati u slaninu.

Niko ne želi da posluži ​​niti da jede tvrdo meso, ali to je nažalost prilično uobičajeno tokom roštiljanja. Postoji nekoliko načina da to sprečite; uvek koristite samo kvalitetno meso i pazite da se komadi peku duže ili kraće, zavisno od veličine; jer nikakva marinada neće pomoći ako ih prepečete.

Autor:

#Meso

#Roštilj