AKTUELNO

Stručnjaci upozoravaju da bi muškarci trebalo da nose bokserice, jer obične gaće mogu naneti ozbiljnu štetu zdravlju.

Kažu da o ukusu ne treba raspravljati – dok neki vole bokserice, drugi muškarci se ipak opredeljuju za obične gaće. Ipak, na koji način i kako izbor donjeg veša može da utiče na zdravlje?

Najnovija istraživanja pokazuju da je sve više primećen lošiji kvalitet sperme, koji može biti uzrokovan donjim vešom. Ovo se naročito odnosi na muškarce koji žele da postanu roditelji.

Stručnjaci za seksualno zdravlje muškaraca dali su prednost boksericama, jer su studije pokazale da muškarci koji imaju veću tendenciju da ih nose, generalno imaju veći broj spermatozoida.

Jedno istraživanje na 700 muškaraca sprovedeno u Centru za plodnost između 2000. i 2017. pokazalo je da su oni koji su nosili bokserice imali oko 25 odsto veću koncentraciju sperme i 17 odsto veći broj spermatozoida, za razliku od onih koji su nosili uski donji veš.

„Studija se dobro slaže sa činjenicom da, biološki gledano, povišena temperatura mošnica nije dobra za spermu“, kaže dr Tomer Singer.

Ranije, druge studije su otkrile da su muškarci, koji su radili u okruženjima sa visokim temperaturama, imali više problema u cilju da dobiju decu.

Zagrevanje mošnica, kako su stručnjaci rekli, može se javiti i kod muškaraca čiji posao podrazumeva dugotrajno sedenje. Previše zagrejani testisi mogu da oštete broj spermatozoida i utiču na ukupnu plodnost, pokazalo je istraživanje. Osim toga, tokom prethodnih decenija, zabeležen je pad kvaliteta sperme kod muškaraca, a kako navode stručnjaci, razlog se može kriti i u nezdravom načinu života.

„Ne želimo da se muškarci previše nerviraju zbog toga, ali verujemo da postoji određeni pad u parametrima sperme koje smo videli u poslednje dve decenije. Bilo da je to zbog mobilnih telefona ili manje zdrave ishrane ili načina života, svakako vidimo značajno pogoršanje kvaliteta sperme“, kaže dr Singer.

Prema rečima Lidije Mingez-Alarkon, koja je sprovela studiju 2000. – 2017. godine, ne treba da budu zabrinuti samo muškarci koji žele da dobiju bebu.

„Loš kvalitet sperme je takođe povezan sa većim rizikom od pojave uobičajenih hroničnih bolesti koje znatno mogu uticati na plodnost“, upozorila je ona.