AKTUELNO

Psi prosto obožavaju da kopaju po bašti i time vam uništavaju plodove.

Često znaju i da pojedu povrće ili voće koje ste posadili i time vam naprave još veću štetu.

Da biste to sprečili, morate da napravite određene barijere koje će ih odvratiti od kopanja.

1. Postavite ogradu oko bašte

Jedan od najlakših i najefikasnijih načina da sprečite vašeg psa da pristupi vašoj bašti je ograda. Postavljanje ograde predstavlja fizičku barijeru za vašeg psa, pomažući im da shvate da ovo nije područje za njih.

Možete birati između različitih tipova kao što su metalna, drvena, plastična ili pileća žica. Samo se pobrinite da dobijete pravu dužinu i visinu.

2. Napravite trnovitu barijeru

Takođe možete da napravite sopstvenu prirodnu ogradu koristeći biljke sa bodljama ili šiljcima kako biste sprečili vaše štene da uđe u baštu. Psi ne vole bockanje, pa će im ovo pomoći da nauče gde ne treba da idu. Opcije uključuju grmove ruža, kaktuse, biljke sa puno grančica ili čak jarak borovih šišarki.

3. Postavite prskaliu koja se aktivira pokretom

Mnogi psi ne vole da ih prskaju vodom ili da se pokvase, a ako je vaš pas jedan od njih, ovaj metod bi mogao biti trik.


Samo se uverite da se prskalica aktivira pokretom tako da se zapravo ugasi nakon “odbrane” bašte.

4. Koristite kontejnere za baštovanstvo

Takođe možete razmotriti baštovanstvo u kontejnerima kako biste sprečili vašeg psa da dođe do vaših biljaka. Korišćenje kontejnera bi primoralo vašeg psa da skoči u njih kako bi stigao do vaše bašte. Sam taj dodatni korak će odvratiti mnoge pse.

5. Začinite stvari

Psi nisu ljubitelji ljutih ukusa, tako da možete pokušati da stavite neke začine u ili oko svoje bašte kao prirodno sredstvo odvraćanja. Jedna uobičajena kombinacija je senf u prahu pomešan sa pahuljicama čilija od crvene paprike. Ova opcija nije dobra ako će vaš pas jede sve živo.

Autor: