AKTUELNO

Neobičan slučaj žene koja umalo nije izgubila život nakon vrhunca, a saznajte koji simptom je prvo osetila.

Neobičan slučaj opisan je ovih dana u većini medicinskih časopisa, a tiče se opasnosti od orgazma.

. Jedna Amerikanka umalo nije umrla usled pucanja aorte, a ova po život opasna situacija desila se tokom orgazma.Žena (45) je čula kao da joj je nešto puklo u grudima i osetila je strašan bol i vrelinu nakon što je doživela vrhunac. Ispostavilo se da je, dok je imala seks sa suprugom, menjajući poze naišla na jednu koja je mogla da je košta života. Podigla je noge i na grudi prislonila kolena, a dodatni pritisak je izvršio suprug koji je "bio na njoj".

U zanosu strasti nije registrovala da se nešto čudno dešava, ali nakon orgazma čula je "pucanje" i osetila neopisiv bol u predelu srca. Par je pohitao u bolnicu, urađeni su joj testovi i ispostavilo se da joj je pritisak 220 sa 140 mmHg. Lekari su otkrili i "curenje" u aorti, najvećoj arteriji koja prenosi krv kroz telo i koje je gotovo uvek smrtonosno.

Foto: Unsplash.com

Na sreću uspeli su da je spasu, a dijagnostikovan joj je intramuralni hematom aorte.

Intramuralni hematom aorte je kada krv "curi" kroz unutrašnji zid arterije i ostaje zarobljena spoljnim zidom. Visok krvni pritisak u kombinaciji sa ubrzanim otkucajima srca - poput onih uzrokovanih seksom - može da izazove ovo "curenje", posebno ako je krvni sud već oslabljen.

Lekari kažu da se ovo opasno stanje ređe javlja tokom seksa sa partnerom, bračnim drugom, već uglavnom kada je uzbuđenju pridodat strah, povišen adrenalin, kao što je slučaj kad osoba vara, masturbira ili, pak, ima seks sa prostitutkom.

Aortni intramuralni hematom može da dovede do potpunog kidanja aorte ako se ne leči, što kod 40 odsto obolelih ima fatalni ishod.

Autor: Z.L.