AKTUELNO

Možda sumnjate već danima, možda nedeljama, ali kako, ustvari, možemo da budemo sigurni da nas neko zaista laže?

Sumnjičava partnerka možda može da vas smatra lukavim, ali većina onih koji varaju nesvesno pokazuju znakove svoje prevare.

Sa jednom ili dve male laži možemo, tu i tamo, i da se provučemo, ali kada je "masno" laganje u pitanju, stručnjaci tvrde da postoje znaci koje svako ko laže pokazuje. Potrebno je samo znati šta i gde treba gledati.

- Muškarci su, generalno, loši u laganju. Razlog tome je to što žene nastoje da se ponašaju kao da veruju u njihove laži - kaže Džudi Džejms, stručnjak za govor tela.

To znači da, ukoliko ne naiđu na neku 'prepreku', oni će misliti da je njihova tehnika dobra. Oni, najverovanije, koriste istu tehniku laganja koju su koristili kada su imali pet godina, tako da ona i nije baš nešto pretrano sofisticirana. I pored toga, daje im dovoljno poverenja da prevaziđu svoj osećaj krivice.

Šta je, dakle, to na šta treba obratiti pažnju?

Džudi Džejms kaže da oči, kao "ogledalo duše", često izdaju onoga ko laže, pa se od njega može očekivati da sagovrnika često, tokom razgovora, gleda u oči.

Kada neko laže, oči mu se često kreću na gore i u desnu stranu. Pogled ulevo može da bude znak da neko "reciklira" neko svoje ranije sećanje, dok pogled u potpuno suprotnom smeru od sagovornika znači "ovo ću upravo sad da izmislim".

Foto: Pixabay.com

Laganje prati i dosta pokreta rukama, sleganja ramenima, kolačenja očiju i podiznaja obrva, kaže Džejms i dodaje da muškarci koriste govor tela kao deo celog "performansa", verujući da je to "zasta dobar način da se izvuku lažući".

Intresantno je i to da neverstvo ima i psihološki efekat i na organizam, i dovodi do širnja krvnih sudova. Zbog toga treba obratiti pažnju da li neko češe nos, jer ga može zasvrbeti dok laže.

Za kraj Džudi Džejms ostavlja tehniku koju naziva "projekcija".

Ona podrazumava da će onaj ko laže praviti duge pauze između odgovora, a potom obično pokušati da natera onoga ko ga ispituje da oseti krivicu zbog toga, najčešće izogvarajući nešto kao: "Da li si, možda, njuškala po mojim stvrima?"

#Laž

#Muškarac

#Prevara

'