AKTUELNO

Amerikanka Lindzi Džonson (28) počela je da pati od bolova u stomaku i leđima u oktobru 2015. godine. Njeni simptomi su se postepeno pogoršavali i za nekoliko godina počela je da povraća i pada u nesvest i do 10 puta dnevno, piše "Lad Bible".

Nakon godina posećivanja lekara, Lindzi je u februaru 2022. godine dijagnostikovan sindrom posturalne tahikardije, abnormalno povećanje srčane frekvencije koje se javlja nakon sedenja ili stajanja, što ona naziva „alergijom na gravitaciju“.

Uprkos uzimanju lekova, ona se i dalje onesvesti tri puta dnevno i oslanja se na svog muža Džejmsa (30) da joj pomogne. Lindzi je rekla:

- Alergična sam na gravitaciju, zvuči suludo, ali je istina. Ne mogu da stojim više od tri minuta, a da ne osećam nesvestica, mučninu ili da se onesvestim. Mnogo mi je bolje kada ležim. U krevetu sam ceo dan, do 23 sata dnevno. Nikada nisam mislila da ću koristiti stolicu za tuširanje sa 28 godina. Ne mogu više da izađem iz kuće. Nema leka, ali sam veoma zahvalan za Džejmsa i ono što imam.

Lindzi je objasnila da se prvi put razbolela dok je radila za mornaricu. Borila se sa hroničnim bolom, ali lekari nisu mogli da shvate šta nije u redu. U maju 2018. godine otpuštena je iz vojske zbog bolesti. Zatim je, šest meseci kasnije, počela je da oseća jake bolove u stomaku i počela je da povraća, ali doktori i dalje nisu mogli da shvate šta nije u redu, a Lindzi je nastavila da se bori sa bolešću i čak je nekoliko puta bila hospitalizovana. Objasnila je da su se stvari pogoršale u oktobru 2020. godine nakon što se onesvestila u liftu na putu do bolničkog pregleda. Morala je da prestane da vozi i nije mogla da se sagne, a da joj se ne vrti u glavi.

- Povraćala bih toliko da bi moje srce počelo da ima produžene KT intervale i bila bih u bolnici na praćenju srca. Konačno sam mogala da razgovaram sa drugim kardiologom koji je prepoznao da možda imam sindrom posturalne ortostatske tahikardije.

U februaru 2022, Lindzi je uradila test koji meri otkucaje srca, krvni pritisak i kiseonik u krvi i zvanično joj je dijagnostikovan sindrom posturalne ortostatske tahikardije. Uprkos tome što je bila na beta-blokatorima, koji su smanjili njenu nesvesticu na tri puta dnevno i pomogli njenoj mučnini, ona i dalje mora da sedi prekrštenih nogu da bi izbegla mučninu i može da ustane samo da jede ili da se tušira.

- Još uvek ne mogu ništa da uradim - rekla je i dodala:

- Zaista je iscrpljujuće, ne mogu da radim kućne poslove, a Džejms mora da kuva, čisti i pomaže mi da se tuširam. Nisam oprala zube nedeljama jer se osećam užasno. Ako napravim obrok za Džejmsa i sebe, neću moći ništa da uradim sledeća tri dana.

Lindzi je rekla da se pomirila sa svojom dijagnozom i objasnila da su joj pomagala za kretanje izuzetno pomogla.

- Stvarno sam morala da se prilagodim ovom novom životu i da se pomirim sa njim. Koristim sredstva za kretanje i to mi zaista pomaže. Zahvalna sam na onome što imam i još uvek mogu da stidram muziku.