AKTUELNO

Sezona godišnjih odmora još traje, pa se mnoge porodice spremaju na put s decom.

Osim pakovanja i brige da li ste sve poneli, treba da razmislite o hrani koju ćete jesti na samom odmoru, ali i neposredno pre odlaska na put.

Pojedine namirnice nisu nikako dobra opcija za konzumiranje pre i tokom puta jer mogu da izazovu stomačne probleme, što svakako želite da izbegnete dok putujete. Ako putujete avionom, ne morate da brinete jer ćete dobiti obrok koji je namenjen letovima.

Ukoliko, ipak, putujete autobusom, vozom ili sopstvenim kolima, na neke stvari treba da obratite pažnju.

Najpre je potrebno da pre puta izbegavate mlečne proizvode jer mogu da dovedu do stomačnih tegoba: od nadutosti do proliva. Takođe, savet je da tokom samog puta izbegavate različite vrste mlečnih namaza, jer rizikujete da se na toplom vremenu pokvare, a vi vrlo lako završite sa stomačnim problemima tokom letovanja. Ako ne možete bez takvih namirnica, masti za vaš obrok potražite u tankim listovima nekog tvrđeg sira, ili u tankom sloju sirnog namaza.

Pre puta i tokom istog izbegavajte da jedete meso i mesne prerađevine koje su teške za stomak i mogu da dovedu do problema sa varenjem. Da biste bili sigurni da će put proći kako treba da i da nećete imati probleme sa stomakom, najbolje je da pre puta pojedete zdrav sendvič sa salatom.

Izbegavajte i morske plodove koji mogu da dovedu do trovanja, povraćanja i proliva, što nikako ne želite da vam se desi na putu. Za rane polaske, ili ako znate da vas ćeka naporan put, najbolji izbor je laganija, ali raznovrsna hrana, bogata nutrijentima. To znači da je jutro najbolje vreme za kombinaciju svih vrsta hrane – masti, proteina i ugljenih hidrata.

Na ovaj način, osećaćete se sitim mnogo duže nego da pojedete samo voćku ili popijete smuti, a samim tim ćete izabrati nepotrebne “nezdrave” zalogaje. Ono na šta treba da obratite pažnju je glavni razlog vašeg dobrog raspoloženja posle jela, odnosno izvora energije – na proteine. Ipak, trudite se da izbegavate meso i da umesto njega iskoristite ono u suhomesnatom obliku, jer ćete tako najlakše pripremiti svoj sendvič, ali i nećete morati da brinete o tome kako će ga vaš stomak podneti.

Nemojte da zaboravite da pre puta uneste dovoljno ugljenih hidrata, a to možete da učinite tako što ćete konzumirati različite vrste kifli, odnosno tost hlebova. Takođe, veoma lake za upotrebu su tortilje i pirinčane kore, koje će sve namirnice u sendviču držati na mestu, a predstavljaju zdravu alternativu za hleb.

Savet je da izbegavate da kupujete kafu za poneti tokom puta ili da ih pijete na usputnim mestima, kako biste izbegli neispravnost mleka koje može da izazove velike stomačne tegobe.

#Hrana

#Put

#namirnice