AKTUELNO

Za četiri meseca, od kako u GAK Narodni front postoji skrining na spinalnu mišićnu atrofiju, testirano je oko 2.000 beba, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK ginekolog doktor Vanja Milošević.

Komentarišući to što postoje i majke koje su odbile testiranje na SMA, doktor Milošević je rekao da su u pitanju paradoksi.

- Naša klinika je stala u red svetskih institucija koje to rade, i taj rani skrining znači da se otkrije bolest u samom početku, dok se još kliničke slike ne manifestuju - rekao je dr Milošević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, davanje adekvatne terapije nakon toga, može u mnogome da uspori ovu bolest.

- Postupak je potpuno bezbolan, uzima se samo kap krvi iz pete deteta, stavlja se na poseban filter i zatim šalje u genetsku laboratoriju - rekao je Milošević.

On ističe da je vrlo važno da je postupak apsolutno siguran.

- Mi robujemo jednom nepoverenju, nadam se da će sve majke, koje žele dobro svom detetu, da se testiraju. Nadam se da će sumnjičavih biti sve manje. Mi se zalažemo za prenatalne skrininge, u samoj trudnoći - rekao je dr Milošević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, žene rade i neke druge skrininge u samoj trudnoći, koji su skupi, a sve u cilju da saznaju da li je sve u redu, a kako dodaje, kada se porode, iz nekog razloga postaju sumnjičave.

- Voleo bih da ih razumem, sa njima treba otvoreno pričati. Broj novootkrivenih slučajeva nam daje za pravo da stojimo iza ovoga o čemu pričamo sada - rekao je dr Milošević.

On je istakao da i mediji i društvo moraju mnogo toga da odrade, kako bi se građani zdravstveno osvestili, ali i kako bi se povratilo poverenje pacijenata u lekare i u sistem.

Autor: