AKTUELNO

Leto je gotovo, dolaze hladniji dani i deblja i duža odeća koja pokriva nedostatke.

Ali čekaj, zašto da se kriješ iza odeće i slojeva kada i dalje možeš da se osećaš dobro u svojoj koži. Nemoj dozvoliti sebi da već sada tražiš koja je idealna jesenja dijeta za tebe kada je rešenje mnogo jednostavnije od dijete.

Zato ti u redovima koji slede donosimo nekoliko saveta i trikova koji će ti pomoći da tokom ovih hladnijih dana “ne nabaciš” koji kilogram viška.

1. Uvek sa sobom nosi zdrave grickalice

Kao što smo već rekli – nemoj se izgladnjivati. Jesenja dijeta, brza dijeta, narandža dijeta, šta god da tražiš na googlu, stani. Zaboravi na striktna pravila i male porcije. Kada osetiš glad, pojedi bademe, keks od integralnog brašna, voće ili slične namirnice. Na taj način, održavaš uredan rad metabolizma i ne gubiš na snazi. Imaćeš dovoljno energije za sve dnevne zadatke.

Foto: Unsplash.com

2. Pij dovoljno vode

Važno je da uvek sa sobom imaš flašicu vode. Hidriranost tela omogućava metabolizmu normalan rad i takođe deluje preventivno protiv prejedanja. Dehidratacija vodi ka lažnom osećaju gladi. Osećaj žeđi te primorava da jedeš onda kada zaista ne osećaš glad. Takođe, ukoliko provodiš dosta vremena napolju, aktivno, redovno ispijanje vode sprečiće osećaj malaksalosti i iscrpljenosti.

3. Propusti autobus i ne čekaj drugi

Iskoristi priliku da prošetaš. Videćeš zanimljive radnjice i objekte koji ti u toku vožnje ne zapadnu za oko, udahni svež vazduh i povrh svega, javiće se osećaj zadovoljstva što izbor nije pao na gradski prevoz već na šetnju. Ponekad nismo ni svesni koliko nam fizička aktivnost, makar i bezazlena, poput šetnje, znači! Ako već moraš da koristiš prevoz, izađi jednu ili dve stanice ranije, razmrdaj se, prijaće ti sigurno.

Foto: Unsplash.com

4. Koristi stepenice

Slično je i sa savetom za pešačenje, umesto vožnje autobusom. Oznoj se malo, neka proradi cirkulacija, spremi se za rad. Možda će ti prvih nekoliko puta biti teško, pogotovo ako se ne baviš ni jednom fizičkom aktivnošću. Ali ne posustaj, istraj, zadovoljstvo neće izostati. Primetićeš napredak vrlo brzo. Ubrzo ćeš preskakati i po dva stepenika. Izazovi sebe i takmiči se sa sobom.

5. Očisti telo od toksina na zdrav način i bez jesenje dijete

Nije potrebno da se pridržavaš strogih dijeta koje mogu nepovoljno uticati na metaboličke procese. Niti je potrebno da se izgladnjuješ. Trebalo bi da svoj jelovnik baziraš na zdravoj i izbalansiranoj ishrani, koja će činiti da se osećaš zdravo, energično i orno za dnevne aktivnosti. Kako da postigneš zdraviji izgled eliminacijom toksina, možeš da saznaš OVDE.

Foto: Unsplash.com

6. Odloži svoj telefon

Naučna ispitivanja su dokazala da dnevno provedemo sa svojim mobilnim telefonima od dva do šest sati, što je zabrinjavajuć podatak. Vreme koje potrošimo listajući beskonačne novosti na društvenim mrežama, izgubljeno je. Ne moraš baš uvek biti onlajn! Ova loša navika čini nas lenjim, tromim, asocijalnim. Odloži telefon, naročito pre i posle spavanja. Iskoristi to vreme za nekoliko jutarnjih vežbica, posveti se organizovanju obaveza koje predstoje, popričaj sa nekim uz kafu. Ne zaboravi na važnost psihičkog detoksa.

7. Dovoljno spavaj

San je od neprocenjive važnosti za zdravo funkcionisanje svakog čoveka. Obezbedi sebi sedam do devet sati sna. Ukoliko nedovoljno spavaš, može se desiti da u toku dana osetiš češće napade gladi, što vodi do retkih, ali obilnih obroka i prejedanja. Ova loša navika nepovoljno utiče i na metabolizam i na opšte zdravstveno stanje.

Autor: N.Ž.