AKTUELNO

Prema podacima SZO-a 47,5 miliona ljudi u svetu ima neki oblik demencije, a procenjuje se da je u Evropskoj uniji 6,4 miliona osoba s takvim bolestima te da bi do 2050. godine broj mogao da naraste i na više od 115 miliona obolelih u svetu, piše Ordinacija.hr.

Iako lekari još uvek pokušavaju da shvate ovu bolesti i bolje razumeju njeno potencijalno lečenje, istraživanja su pokazala da dovoljan nivo omega-3 masnih kiselina može smanjiti rizik od razvoja ove bolesti i do 49 posto. DHA ili dokozaheksaenoinska kiselina je zapravo omega 3 masnoća za koju se zna da ima potencijala kod prevencije raznih bolesti, poput reume, bolesti srca, nekih oblika raka i depresije.

Sad se čini da može biti dobra prevencija i Alchajmerove bolesti, a tako stoji u nedavno objavljenoj studiji koja se bavila korelacijom između crvenih krvnih zrnaca i DHA i Alchajmerove bolesti.

Dok su učesnici studije imali oko 65 godina i nisu imali demenciju, naučnici su otkrili da oni s visokim nivoima DHA imaju oko 49 posto manje šanse da će se suočiti s Alchajmerovom bolešću.

Evo kako ovakvo delovanje omega 3 DHA na manji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti objašnjava dr. Džef Glad, specijalista integrativne medicine.

Omega-3 masne kiseline su jako bitne radi prevencija i olakšavanja upalnih procesa. DHA će smanjiti rizik od razvoja Alchajmerove bolesti tako što će smanjiti neuroinflamacije, ali i smanjiti nakupljanje amiloid-beta plaka u mozgu, a to su dva faktora koja su glavni krivci za Alchajmerovu bolesti”, kaže Glad.

Dodaje i da osobe koje unose dovoljne količine ovog suplementa, mogu i smanjiti rizik od razvoja ove bolesti u porodici. Glad dodaje da rizik možete dakle smanjiti i ako jedete namirnice bogate omega 3 kiselinama kao što su losos, sardine… Možete koristiti i kvalitetno riblje ulje.

Foto: Pixabay.com

Prevencija i stil života

Veliki je broj istraživanja potvrdio da je svakodnevna konzumacija voća i povrća odlična za prevenciju Alchajmerove bolesti, među kojim se preporučuju borovnice koje sadrže aktivne materije, uključujući antocijanine koji pospešuju pamćenje i smanjuju nivo slobodnih radikala u telu. Folna kiselina takođe ima preventivno delovanje, a najbolji joj je izvor zeleno lisnato povrće kao što su kelj, kupus i spanać. Kvasac i iznutrice su takođe dobri izvori folne kiseline.

Foto: Pixabay.com

Brusnice mogu poslužiti kao antibiotik

Istraživanja su pokazala da osobe koje najmanje tri puta nedeljno jedu masnu ribu (losos, tuna ili sardine) imaju manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Preporučuje se mediteranski tip ishrane, koji se bazira na unosu velike količine voća, povrća, celovitih žitarica, ribe, ćuretine, piletine i malo crvenog mesa.

Takođe, treba izbegavati alkohol i pušenje, a svakodnevno se baviti fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta dnevno u kontinuitetu. Mentalnu aktivnost možemo stimulisati čitanjem, rešavanjem zadataka, ukrštenica i što boljom i raznovrsnijom socijalnom aktivnošću odnosno druženjem.