AKTUELNO

Svi znamo šta znači i kako izgleda kada nam padne šećer, većina je spremna da zaustavi sve aktivnosti kako bi tog časa otišla do frižidera ili prodavnice po čokoladicu ili neki drugi slatkiš.

Pitanje je, pak, da li baš uvek mora tako. Izgleda da ne. Želju za slatkim možete da zadovoljite i uz pomoć namirnica koje ne sadrže nimalo konzumnog šećera.

Tako bar tvrde nutricionisti, a na vama je da proverite. Krenite redom. Isprobajte svih pet saveznika koji bi trebalo da vam pomognu da se oduprete narednom "padu šećera“.

Cimet

Kad vas uhvati želja za slatkim, u običnu kafu dodajte kašičicu cimeta. Iako ovaj začin nije sladak, naš mozak ga povezuje s desertima poput kolača i pita, te tako kreira iluziju slatkoće. Ako baš niste ljubitelj kafe, cimet možete da dodate i u ovsenu kašu ili jogurt.

Foto: Pixabay.com

Ekstrakt vanile

Iako je reč o nešto skupljem proizvodu, verujte vredi svakog dinara. Jer, kap ili dve ove slasne tečnosti transformisaće ukus napitaka i hrane u neponovljivi gastronomski doživljaj.

Banane

Kad pečete voćni hleb, mafine ili palačinke, probajte sledeću stvar: umesto šećera dodajte jednu bananu. Ovo voće s visokim postotkom fruktoze zasladiće vaš desert i dati mu određenu vlažnost i sočnost pride.

Karamelizovani luk

Foto: Pixabay.com

I slana jela traže šećer, pogotovo kad je potrebno da uravnotežite kiselost sosa od paradajza ili gorčinu patlidžana. Zato, kuvanje obavezno započnite dinstanjem crvenog luka, koji je prirodno sladak. Važno je da luk dinstate na umerenoj temperaturi duže vreme, tačnije dok ne dobije lepu smeđu boju.

Dašak citrusa

Gotovo da nema hrane koju malo isceđenog soka od citrusnog voća poput pomorandže neće "popraviti". Dodajte ovaj slatko-gorki sok pitama od bobičastog voća, supama i prelivima za salate, a možete i da ga koristite i za kiseljenje povrća.

#Slatkiši

#Šećer

'