AKTUELNO

Ovu namirnicu bi svakodnevno trebalo koristiti u ishrani za zdravlje celog tela, a naročito stomaka, creva i želuca.

Na svetu postoji više od dve hiljade vrsta bibera, ali najpoznatiji su crni, beli, zeleni i crveni biber. Prema mišljenju lekara alternativne medicine, crni biber ima najviše lekovitih svojstava, a dobija se sušenjem zelenog bibera na suncu. Ovaj začin potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama unazad koristio i kao sredstvo za razmenu robe. Bogatstvo za vreme Rimskog carstva merilo se zalihama bibera.

Crni biber je odličan izvor mangana, gvožđa i vitamina K. Poznat je po tome što podstiče apetit, pospešuje varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utiče na zdravlje creva. Odličan je za sprečavanje nadimanja stomaka i nastanka gasova. Osim toga, crni biber podstiče lučenje hlorovodonične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih hranljivih materija.

Biber podstiče i znojenje, kao i izlučivanje urina. Osobe koje se bore s viškom kilograma trebalo bi češće da jedu crni biber jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji s kuvanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od ovog začina i nekog lekovitog bilja, dobićete prirodni lek protiv kašlja.

Pomoću crnog bibera možete i da smanjite nivo holesterola u krvi i na taj način smanjite rizik od srčanih bolesti. Biber može da pomogne i kod izbegavanja kardiovaskularnih oboljenja i problema s jetrom.

Crni biber često se koristi i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti. Takođe možete da ga koristite i kao piling za smanjenje celulita na koži, a ukoliko nekoliko puta nedeljno isperete usta s malo vode, soli i bibera, sprečićete bolesti desni i zubobolju.

Lekovita dejstva crnog bibera su brojna, a ukoliko volite da konzumirate ovaj začin, najbolje je da ga kupujete u zrnu i meljete ga kod kuće jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus. Biber uvek čuvajte na zatvorenom, tamnom i suvom mestu.

#Dijeta

#Začin.

'