AKTUELNO

Buduće mame, pogotovo one koje se prvi put nalaze pred novom ulogom, imaju brojne dileme i pitanja, kao i strahove, koja im se motaju po glavi. Neke dileme su spremne da podele sa svojim prijateljicama i rodbinom, neka pitanja postavljaju lekarima, dok se u vezi određenih stvari infomišu putem internet foruma i tekstova.

Razrešenje dilema i otklanjanje strahova je važno za svaku buduću mamu jer se time sprema da na najbolji mogući način odgovori na zadatake koje donose trudnoća i majčinstvo.

Da li treba komunicirati sa bebom dok je u stomaku?

Na jednostavno pitanje treba dati i jednostavan odgovor, a on glasi – da. Fetus može da čuje glasove koji se filtriraju kroz tkiva, tečnosti i kosti. Naravno da fetus neće razumeti reči, ali su ritam i zvuk svakako za njega prepoznatljivi i važni.

Već je poznato da u prvim danima bebe prepoznaju svoje roditelje po mirisu i zvuku, odnosno glasu, pa otuda i potvrdan odgovor na ovo pitanje.

Mnogi stručnjaci preporučuju osim razgovora i puštanje klasične muzike jer ima podsticaj na razvoj mozga bebe.

Koliko u proseku kilograma se dobije u trudnoći?

Na ovo pitanje izazovno je dati precizan odgovor jer i ovo zavisi od više faktora, pre svega od toga kolika je vaša početna kilaža. Pravilna i izbalansirana ishrana koja omogućava optimalni i pravovremeni porast telesne mase je važan faktor.

Smatra se da žena koja nije bila sklona gojaznosti pre začeća maksimalno bi trebalo da se ugoji do 12 kg.

Po čemu je 17. nedelja trudnoće specifična?

Možda ste čule do sada da je 17. nedelja trudnoće važna i to iz više razloga. Pre svega jer od tada više nema nasumičnih otkucaja srca jer je mozak uspostavio kontrolu nad radom kardiovaskularnog sistema. Beba je veličine dlana i sve češće ćete osećati njene pokrete.

Osim toga u 17. nedelji trudnoće počinju da se formiraju unikatne papilarne linije odnosno čuveni otisak prsta koji je jedinstven kod svakog čoveka. A tada beba počinje da uvežbava i reflekse sisanja i gutanja.

Od 17. nedelje trudnoće moguće je čuti otkucaje srca bebe čak i pomoću stetoskopa jer su njegovi otkucaji u proseku 140-150 puta u minuti.

A kada je u pitanju telo majke u 17. nedelji trudnoće možete očekivati pojačan apetit, kraći dah i moguće su povremene vrtoglavice pri naglom ustajanju.

Kada i zašto treba koristiti folnu kiselinu?

Uzimanje vitamina i suplementacije tokom drugog stanja postalo je uobičajeno. Suplemnti su nekada i neophodni jer oni pomažu da se unesu nutritijenti i antioksidansi u koncetraciji shodno povećanim potrebama organizma u tom periodu. Međutim, lekar će odrediti šta je potrebno svakoj ženi u odnosu na konkretan slučaj.

Konzumiranje folne kiseline važno je i pre samog začeća, odnosno važno je imati dovolje količine folata koji predstavlja hranljivi oblik folne kiseline. Ona ima važnu ulogu u razvoju centralnog nervnog sistema beba i zato je tako bitna. Danas na tržištu možete naći folnu kiselinu koja se uzima u periodu planiranja potomstva i u periodu nakon začeća kao i onu pakovanja folne kiseline koja se koriste kasnije.

Koliko traje porođaj i da li su bolovi jaki?

Treba odmah na početku reći da je na ovo pitanje teško dati jednostavan i sveobuhvatan odgovor jer svaka žena ima različito iskustvo koje zavisi od više faktora. Od toka trudnoće, od toga koja trudnoća je po redu, od pridruženih bolesti i komplikacija, od načina porođaja itd.

Ono što je opšte jeste da sam čin rođenja traje kratko i da je bol intenzivan, ali kratak. A da je najbolniji period napinjanja koji danas može biti ublažen značajno savremenim medicinskim metodama.

#Beba

#Porođaj

#trudnica