AKTUELNO

Ovo osvežavajuće voće predstavlja savršenu užinu jer je bogato mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvežava. Upravo zbog toga su i više nego dobrodošle na prazničnoj trpezi

Moćni minerali Osim vitaminom C, pomorandže su bogate i mineralima - kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Osim toga, neophodan je i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače Poznato je da vitamin C uništava nikotin, pa se često kaže da, ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ovo voće je idealna hrana i za trudnice jer je bogata folnom kiselinom, neophodnom za razvoj fetusa.

Visoki procenat vode Pomorandže sadrže čak 86 odsto vode, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Lekovita unutrašnja strana kore Flavonoidi, moćni antioksidansi koji se najvećim delom nalaze u unutrašnjem belom delu pomorandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Eterično ulje protiv bakterija Još su drevne civilizacije znale za korišćenje eteričnog ulja pomorandže, koje ima fungicidno i baktericidno dejstvo.

Pročitajte još: Večeras nas na nebu očekuje neobična pojava - prvi "vučji" Mesec

#Pomorandža

#Praznik

#Zdravlje

'