AKTUELNO

Ukoliko ste mislili da od psovanja nemate nikakve koristi – prevarili ste se.

Pored toga što psovanje smatramo jako ružnom navikom, a ljude koji psuju nekulturnima, trebamo da znamo i to da je psovanje zapravo jako dobro za mentalno zdravlje.

Nekoliko istraživanja su pokazala da psovanje pomaže kod tolerancije na bol, oslobađanje od stresa i, suprotno onome što mnogi veruju, dovodi do povezivanja sa vašim kolegama.

Foto: Pixabay.com

Psovanje dovodi do oslobađanja adrenalina koji može da bude istovremeno i opuštajući i stimulišući. Dokazano je da piloti i hirurzi imaju bolje rezultate u radu kada psuju nego li kada im je zabranjeno da izgovaraju psovke zato što nemaju ventil kojim se oslobađaju od stresa.

Mi psujemo i zbog pozitivnih,a li i negativnih stvari. Kada izgovorimo neku reč koja se u društvu smatra zabranjenom mi na neki način vršimo čin pobune, piše magazin Womens health. Ovo može da bude izraz empatije i izraz poverenje. Ljudi koji češće psuju su iskreniji, jer je psovanje znak bliskosti između prijatelja.

Foto: Photo by Gabriel Matula on Unsplash

Kada neko psuje u vašem društvu ne znači da je nepristojan i nevaspitan, već se oseća prijatno i slobodno da se izražava kako želi jer svako drugo ponašanje bila bi gluma i prenemaganje. To što neko ne pazi na svoje ponašanje i oseća se opušteno da opsuje u vašem društvu znači da mu vaše društvo prija i da ima poverenja u vas da može slobodno da se izražava.

#Muškarac

#Svađa

#Žena

'