AKTUELNO

Iznenađujuće je koliko ljudi danas nema dobar san.

Jedni za to okrivljuju plavičasto svetlo elektronskih uređaja, drugi brigu i stres, treći previše kofeina. Mnogi ističu da je za loš san kriv i manjak fizičke aktivnosti.

Ipak, mnogi ne shvataju da na njihov san utiče vreme buđenja, pogotovo ako ga često menjate, tvrdi austrijski ekspert za spavanje dr Karmel Harington.

Preporuka je da se svakog dana budite u približno isto vreme kako ne biste poremetili ciklus koji može uticati na vaš odmor i koncentraciju, kao i da sat vremena pre odlaska na spavanje isključite svu elektroniku.

Dokazano je da što više elektronskih uređaja koristite uveče, to ćete teže zaspati. Osim povećanja budnosti u trenutku kada počinje da vam se spava, što odlaže vaše uslove za spavanje i početak REM faze, smanjuje se ukupna količina REM spavanja, što utiče na budnost sledećeg jutra.

Tokom vremena, ovi efekti mogu dovesti do hroničnog nedostatka sna. I ako se noću probudite, definitivno nemojte odmah proveravati telefon, piše Srbija danas. Istraživači sa Harvarda otkrili su da plavičasto svetlo može ljudima pomeriti planove za spavanje do tri sata.

Pročitajte još: 4 SIGURNA KORAKA kako da proverite DA LI STE IMUNI NA MALE BOGINJE

#Spavanje

'