AKTUELNO

Unosom alkohola u telu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika.

- Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takvog vrsta oštećenja - rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača, prenosi Rojters.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kada organizam razgrađuje alkohol.

Foto: Pixabay.com

Miševima je davan razređen alkohol, nakon čega je procenjivan uticaj alkohola na DNK životinja. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može da prekine i ošteti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno menja DNK sekvenca u tim ćelijama.

Nalazi istraživanja pružaju detaljniji uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik od pojave raka dojke, creva i pet drugih vrsta raka.

Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene ogranizacije klasifikuje alkohol kao kancerogen prve grupe pozivajući se na "ubedljive dokaze" da alkohol izaziva rak u ljudskom organizmu.

Pročitajte još: SAZNAJTE KOJA HRANA NAJJAČE ŠTITI OD RAKA!

#Alkohol

#Bolest

'