AKTUELNO

Narodskim rečima, alopecija je opadanje kose. O telogenom eflovijumu, jednoj vrsti alopecije, za Novo jutro televiziju Pink, govorila je triholog dr Dušica Mitrović.

Kako je doktorka objasnila telogeni eflovijum predstavlja opadanje kose koje je difuzno i i koje ima najčešće akutni tok, javalja se iznenada i žene se žale da im kosa izraženo opada, da se difuzno javlja proređenje i najčešće traje do šest meseci.

- Ukoliko traje duže od šest meseci to je onda već hroničan oblik telogenog eflovijuma, i u tim slučajevima se ne opisuje toliko izraženo opadanje, već je početak podmukao, i teško ga je nekad i dijagnostikovati. Žene opisuju da im se smanjio obim kose, da im je rep manji nego što je bio i da je kosa postala beživotna i bez sjaja.

Foto: Printscreen

Kako kaže, kod telogenog eflovijuma kada je izraženo opadanje kose, ona non stop opada, može se videti na odeći, na jastuku, kad prođete rukom kroz kosu.

- Uzroci mogu biti raznoliki. Može biti stres, ali mogu biti i neke metaboličke i hormonalne promene u telu, takođe i neki lekovi mogu uzrokovati opadanje kose. U najčešćem slučaju se sve to samo reguliše u roku od šest meseci ali ukoliko ne dođe do regeneracije kose onda je potrebno opredeliti se za neku od terapija - rekla je doktorka Mitrović.

Po njenim rečima telogeni eflovijum se javlja u svim starosnim kategorijama i može zahvatiti i muškarce, ali češće je kod žena, zato što žene imaju češće hormonalne promene tokom života. Kao i da je karakteristično postporođajno doba, kada se takvo  opadanje javlja kod velikog broja žena.

- Upravo mnoge hronične bolesti uzrokuju telogeni eflovijum kod žena, čak i dijabetes, nekada je čak i prvi simptom dijabetesa. Često možemo, ukoliko je uzrok kratkrotajan da lako vratimo kosu, ali ukoliko je u pitanju genetika, može se pomoći, ali tu je prosto tok hroničan i mora se dugo lečiti - rekla je dr Mitrović.

Foto: Printscreen

Doktorka je objasnila da je za lečenje obavezna lokalna primena određenih preparata, najčešće na prirodnoj bazi koje pacijenti koriste kod kuće i koji ishranjuju koren dlake i ubrzavaju cirkulaciju.

- Uz to se najbolje pokazala mikronidalna mezoterapija i laserska stimulacija, koje su skoro bezbolne terapije, ali ukoliko je neko osetljiv može se dobiti lokalna anestezija - rekla je dr Mitrović.

#Doktor

#Stres

#alopecija

#opadanje kose

#žene

'