AKTUELNO

Proces ugradnje po implantu traje petnaestak do dvadeset minuta.

Koliko traju zubni implanti pitanje je za lekara dr Mirjanu Milutinović, stomatologa, koja je za emisiju „Novo jutro“ Televizije Pink rekla da je dobro poznato da su implanti najbolje rešenje u savremenoj epohi stomatologije.

- Za ugradnju jednog ili više zubnih implanta potrebno je da postoje određeni uslovi, kao što je kvalitetna kost koja se neće očuvati ukoliko imamo poodmaklu paradontopatiju i ako smo vremenom gubili zube iz tog razloga – objasnila je Milutinović.

Ona je rekla da ako je iz bilo kog drugog razloga došlo do gubitka jednog, dva ili više zuba, i ako je kost očuvana postoji indikacija za ugradnju implanta.

Foto: Printscreen

- Implanti su danas moćno rešenje. Oni se prave od čistog titanijuma, i zbog toga na tržištu postoje različite cene implanta. Najkvalitetniji se prave u dobro opremljenim laboratorijama iza kojih je dugogodišnje istraživačko i laboratorijsko iskustvo - istakla je Milutinović.

Stomatolog Milutinović je dodala da se titanijum ponaša prirodno, biokompatibilno u kosti pacijenta i u samom organizmu.

- Implanti su tu da nadoknade izgubljen koren zuba. On se dodaje u dentoalveolarnu kost i zbog toga je potrebno da prođe određeno vreme od te intervencije, najbolje je tri meseca, a onda možemo da se bavimo protetikom na njima – ističe Milutinović.

Foto: Printscreen

Kako je rekla, ako nemamo dovoljno kosti, ubacuje se veštačka kost, a to su supstati koji se vremenom učvršćuju. Oni se prvo nalaze u nekakvom prahu, potrebno je da se uradi hirurška intervencija, nakon ubacivanja u kost, nakon čega se kost učvršćuje.

- Proces ugradnje po implantu traje petnaestak do dvadeset minuta, radi se pod lokalnom anestezijom, nakon toga nema ni otoka ni bola, vrlo je bitno koji implant ugrađujete, ko vam ugrađuje – naglašava dr Milutinović.

Ona je rekla da nakon ugradnje implanta treba obratiti pažnju na ličnu higijenu. Ne preporučuje se odmah čvrsta hrana.

Cena jednog implanata na tržištu kreće se od 400 do 750 evra, i zavisi od kvaliteta implanta – dodala je Milutinović.

#Implant

#Stomatolog

#Zubi

'