AKTUELNO

Postoji nekoliko korisnih trikova koji vam mogu pomoći da čišćenje kuće završite brže i uz manje muke, a da sve bude čisto i sređeno kao što ste navikli.

Nameštaj koji je presvučen meblom možete osvežiti votkom. Sipajte votku u fajtalicu, isprskajte komade nameštaja, sačekate petnaestak minuta i lagano prebrišite magičnom krpom ili nekom sličnom mekšom krpom. Garnitura će biti osvežena bolje nego da ste sate proveli ribajući je.

Sitne plastične igračke i kocke možete oprati u mašini za pranje sudova, samo je važno da ih prije toga stavite u vrećice za pranje osetljivog veša, da se ne bi zaglavile.

Ako koristite mikrotalasnu, znate koliko je dosadan posao ribanje… Pokušajte ovako: iscedite limun u pliću posudu koja je do polovine napunjena vodom, stavite je u mikrotalasnu na tri minuta, zatim je isključite i ostavite je unutra bar još pet minuta. Ovo bi trebalo da “omekša” sve zapečene komadiće hrane i masnoću.

Foto: Pixabay.com

Prašinu sa osetljivih delova nameštaja možete brisati i starim čarapama. Navucite čarapu na šaku, prsnite malo spreja protiv prašine ili je pokvasite vodom i “navalite”. Rukom je lakše obrisati prašinu, a lakše ćete dospeti i do svih kutaka koje možda preskočite kad brišete prašinu krpom.

Ako imate dete, ili ste prošli kroz fazu opsednutosti nalepnicama, ili vas to zadovoljstvo tek očekuje. Ako nalepnice završe na kuhinjskim elementima, sobnim vratima, pločicama u kupatilu ili nekom sličnom mestu koje nije predviđeno za nalepnice, najlakše ćete ih skinuti ako ih grejete fenom minut, dva. Lepak će popustiti zahvaljujući toploti, pa ćete nalepnicu uspeti da skinete bez posledica.

Najjednostavniji način da tuš kabina uvek bude čista je da svaki put kad se tuširate stavite malo tečnog sapuna na krpu i dok čekate da regenerator za kosu odradi svoje brzinski prebrišete kabinu i pločice. Isperete toplom vodom i – gotovo. A ako imate živaca, posle tuširanja prebrišite staklene delove kabine peškirom ili truleks krpom. Kad vam to pređe u naviku, nećete morati da provodite toliko vremena ribajući kamenac i ostatke sapuna koji se čas posla nakupe na kabini.

Efikasan način da osvežite tepih je da ga pospete sodom bikarbonom i ostavite da odstoji desetak, petnaest minuta, a zatim ga dobro usisate. Izgledaće kao da ste ga oprali, a i mirisi koji su se možda uvukli u tepih od kuvanja na primer će nestati.

#Kuća

#trik

#Čišćenje

'