AKTUELNO

Ako imate probleme sa mokraćnim sistemom ili bubrezima, ovi čajevi će biti od pomoći.

Glavni simptomi upale bubrega koje ne smete ignorisati su osećaj zbunjenosti i nemogućnost koncentracije, suva i osetljiva koža, visok pritisak, anemija, bol u donjoj strani leđa, natečenost nogu i ruku, smrzavanje, gubitak apetita, ukus metala u ustima i loš zadah kao i problemi s mokrenjem. Ako osetite neki od ovih simptoma, a da traje duže od nekoliko dana, obavezno se javite svom lekaru kako bi se istražilo o čemu se tačno radi.

Za lečenje, ali i prevenciju problema s mokraćnim sistemom i bubrezima, isprobajte ove čajeve za bubrege koje možete pripremiti kod kuće.

Čaj od peršuna

Ovaj čaj je broj jedan kao pomoć u detoksikaciji organizma te se koristi kao diuretik. U sebi sadrži velike količine flavonoida, fiksiranih ulja, uljne smole, proteina, ugljenih hidrata i vitamina. Antioksidansi u peršunu odlični su za organizam, jer su potrebni kako bi štitili telo od delovanja štetnih slobodnih radikala. Tako je čaj od peršuna odličan za čišćenje gotovo svakog dela tela, pa i bubrega. Koristi se za čišćenje bubrega i urinarnog trakta, a ovako se priprema.

Potrebni sastojci:

3 limuna

1 šoljica naseckanog peršuna

5 struka celera

6 šoljica vode

1 đumbir

Priprema se tako da stavite sok od limuna, peršun, celer i očišćeni đumbir u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte. Pijte u gutljajima tokom celog dana.

Uvin čaj

Naziva se još i medveđe grožđe, a odlično deluje na sprečavanje širenja i izazivanja upala. Diuretski je što znači da omogućava čišćenje organizma i bubrega kroz mokraću. Uvin čaj se najčešće koristi za infekcije urinarnog trakta, ali je uva dobra i za ostale bolesti i probleme. Utiče na štetne mikrobe koji su uzročnici upalnih procesa u mokraćnom mehuru pa će pomoći da se oni eliminišu. Ostavi će osećaj olakšanja nakon obavljanja male nužde i pomoći u smanjenju upale i iritacije. Koristi se kao sredstvo za podsticanje mokrenja. Možete ga kupiti kao gotov proizvod ili u listićima (rinfuzi). Takođe se pije u gutljajima, uz obaveznu pauzu nakon korištenja od dve nedelje.

Sok od koprive

Iako često zanemarivana, kopriva je lekovita u svim svojim delovima. Pri branju i sušenju se mogu koristiti svi delovi biljke – stabljika, lišće, koren i cvet. Smatra se da je prirodni sok od koprive najbolji napitak za čišćenje i poboljšanje krvi koji ujedno reguliše visoki šećer. Ima pozitivno delovanje na peristaltiku creva i poboljšava celu probavu. Jedno od najdelotvornijih svojstava je pozitivan efekat na urinarne infekcije i detoksikaciju organizma. Upravo iz tog razloga se može koristiti kao sok za lečenje problema s bubrezima.

Kako biste napravili sirup, biće vam potrebno:

400 grama mladih listova koprive (bere se u proleće i jesen) 1 litar pročišćene vode 7 limuna 800 grama smeđeg šećera 5 kašičica meda

Priprema:

Listove koprive operite, stavite ih u posudu i ulijte vodu u koju ćete staviti pet narezanih limuna. Ostavite poklopljeno 24 sata. Idućeg dana izgnječite sve sastojke i procedite tečnost. Nakon toga dodajte sok od dva limuna i smeđi šećer. Stavite smesu na vatru i zakuvajte dok ne provri. Neka vri 5 minuta. Za vreme kuvanja stalno mešajte. Na površini će vam se pojavljivati pena koju trebate ukloniti. Kada se smesa ohladi dodajte med neposredno pre nego uijete tečnost u staklene teglice. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnijem i tamnom mestu. Ovako izrađeni sok od koprive može trajati oko pola godine, svakako uz dobro sterilizovane tegle i pravilno čuvanje.

Osim raznih čajeva za bubrege i ostale urinarne probleme, postoje namirnice i vitamini koji će pomoći pri tim problemima. Tako su delotvorne biljke đumbir, koren belog sleza, karanfilić i smreka. Od namirnica će vam pomoći lubenice, sok limuna, brusnice i semenke bundeve. Kako bi osigurali zdravlje bubrega i urinarnog trakta pripazite na dovoljan unos vitamina B2 i B6 i magnezijuma. Uvek pazite na to da izbegavate cigarete, alkohol i kofein i da pazite na svoju ishranu kako bi vam krvni pritisak i šećer bili na normalnom nivou. Pijte puno tečnosti, jer će to pomoći detoksikaciji organizma i održavajte zdravu telesnu težinu.

#Bubrezi

#Lek

#Recept

#Čaj

'