AKTUELNO

Koji su uzroci krvarenja iz nosa i kako se ono pravilno zaustavlja?

Dr Ema Smiljanić otorinolaringolog specijalista ističe da se krvarenje desilo svakom barem jednom u životu, uzroci su različiti i vrlo je, kako ističe, neprijatno.

Postoje velike zablude o zaustavljanju krvarenja, pa tako ne treba podizati levu ruku ili zabacivati glavu unazad, jer se tada krv sliva u želudac.

Foto: TV Pink

- Dovoljno je da se pre svega fobro istrese nos, a samim tim i ugrušak. Zatim se glava nagne na napred, palcem se stisne mekani deo nosa i drži se četiri do pet minuta. Po pravilu nakon ovoga dolazi do prestanka krvarenja - kaže doktorka Smiljanić za Novo jutro.

U slučaju da krvarenje ne prestaje moguče je da je potrebna "prednja tamponada".

- Kao harmonika se naslaže oko metar gaze u nosni hodnik - kaže doktorka.

Foto: TV Pink

Kod osoba kod kojih je krvarenje često, uglavnom je reč o određenom kapilaru koji je proširen. Tada se radi kauterizacija.

- Ona se radi raznim hemijskim sredstvima, nakon čega se krvarenje ne ponavlja. Kod dece je krvarenje često posledica stafilokokne infekcije. Moguća je suvoća sluznice, virusne bakterijske infekcije, zloupotreba kapi za nos, šmrkanje kokaina, a postoje i razlozi poput krvnog pritiska, antikoagulantne terapije, anemije - kaže dr Smiljanić.

#Doktor

#Krv

#Nos

#Novo jutro

#otorinolaringolog

'