AKTUELNO

Ko bi rekao...

Naučnici tvrde da su ženske ruke, u ovo doba godine, hladnije od muških. Zbog toga bi žene i deca trebalo da, tokom zime, češće drže ruke u džepovima ili da nose rukavice budući da imaju manje mišićne mase koja generiše toplotu i održava telesnu temperaturu.

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu testirali su dobrovoljce držeći njihove dlanove tri minuta u ledenoj vodi. Ruke onih koji su imali više mišića, ugrejale su se znatno brže, pokazali su snimci termalne kamere.

Ovo otkriće iznenadilo je stručnjake, pošto se pretpostavljalo da je mast važnija kod zagrevanja hladnih ruku. Naučnici su smatrali da se masne ćelije ponašaju kao izolator, ali su mišići ti koji imaju ključnu ulogu u održavanju toplote tela.

Dakle ipak su muškarci ti koji imaju više mišića, zbog čega im ruke nisu toliko hladne.

Glavna autorka studije, koju je radio tim bioloških antropologa, Stefani Pejn kaže da je "svest o efektima telesne kompozicije" na to koliko su nam hladne ruke od presudnog značaja.

Ova studija, objavljena je u časopisu "American Journal of Physical Anthropology", prva je koja je uspela da navede 114 dobrovoljaca, starih između 18 i 50 godina, da potope svoje ruke u ledenu vodu.

- Ruke imaju veliku površinu prema u odnosu na zapreminu, što predstvalja izazov kada je održavanje toplotne ravnoteže u hladnim uslovima. Telo je neverovatan dinamičan sistem koji korisiti mišiće da generiše i održava telesnu toplotu, uključujući i ruke - zaključuje Pejn.

#Ruka

#Zima

#rukavica

#Žena

'