AKTUELNO

Pedeset posto populacije je gojazno ili predgojazno a oko tri odsto ekstremno gojazno. Nažalost, slučajevi ekstremne gojaznosti beleže se i kod dece. O tome gde se može operisati osoba koja ima ovaj problem, kao i kome se se savetuje da se podvrgne ovoj operaciji govorio je za NOVO JUTRO televizije Pink, profesor dr Miroslav Ilić, iz Klinike za grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici.

- 35 odsto ljudi je pred gojazno, to znači da su to pacijenti koji imaju body mas index do 30, a gojazni su oni kojima je ovaj index telesne mase preko 30. Operacija se postavlja kao indikacija kod pacijenata koji imaju body mas index 40 - rekao je doktor Ilić.

Kako kaže, i pacijenti kod kojih je ovaj index telesne mase oko 35 ukoliko je udružen sa nekim drugim hroničnim oboljenjima koje prate gojaznost, oni takođe imaju indikaciju za operaciju.

- SANU je održala jedan ozbiljan skup o gojaznosti i stanovništvu u Srbiji i izneli su podatak da je gojaznost i ono što ide uz gojaznost odgovorno za smrt više od 45 odsto populacije u Srbiji. Sve smrti koje se dogode u Srbiji, skoro pola je uticala gojaznost -

Foto: Printscreen

Kako kaže, do 2050. očekuje se pik gojaznosti u Srbiji i pik umiranja koje pokazuju tendencije rasta ove pošasti.

- U ovom trenutku bez obzira na sve ove činjenice kohje su poznate hirurgija je još uvek dosta potisnuta kao metod lečenja. Čak i lekar veoma teško preporučuju ovaj vid lečenja - rekao je doktor Ilić.

Kako kaže, rizik od operacije je mnogo manja od rizika koje se mogu dogoditi osobi ukoliko ostane u tom stanju gojaznosti.

Foto: Printscreen

- Malo je hirurga koji se bave ovom problematikom, to nisu laki pacijenti ali su rezultati spektakularni. Takve pacijente je nekada potrebno po mesec dana spremati da bi uopšte mogli da se operišu. Ovaj operativni zahvat se vrši laparaskopski i onda ide ili rukama recesija želudca ili druga, bajpas operacija kod pacijenata koji imaju šećernu bolest - rekao je dr Ilić.

Kako kaže rezultat operacije je da se smanji veličina želudca kako bi onemogućili želudcu da uzme više od pet, šest zalogaja hrane.

- U pitanju je da organizam uzima tačno onoliko koliko treba organizmu. Posledice operacije su smanjenje šećera, regulisanje krvnog pritiska - rekao je dr Ilić.

#Doktor

#Novo jutro

#gojaznost

'