AKTUELNO

Čak i ako dobro podnosite laktozu, možda biste mogli da promenite naviku. A ako ste od onih koji je ne podnose, tada bi jeftino mleko od ovsa moglo da vam bude najbolja alternativa.

Lako ga je napraviti kod kuće, pošto su vam za njega potrebni ovas iz prodavnice, voda i dobar blender.

U ovsenom mleku se nalazi 10 minerala i 15 vitamina. Jedna šoljica sadrži 36 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma, što je više od punomasnog kravljeg mleka koje nam pruža oko 28 odsto dnevne potrebe tog važnog minerala.

Osim toga, ova jeftina varijanta mleka sadrži i gotovo dvostruko više vitamina A u odnosu na kravlje mleko, a bogato je i vitaminima C, B, D i E, piše Index.hr.

Bogato je i gvožđem i pruža oko 10 odsto njegove preporučene dnevne doze, a ima i dosta magnezijuma. A, uz sve to, ne sadrži masnoće.

Za tri šoljice mleka vam je potrebno:

1 šoljica običnih ovsenih pahuljica

3 šoljice hladne vode

Ako želite da poboljšate aromu možete da dodate:

2 kašičice ekstrakta vanile

4 urme ili 1 - 2 kašičice meda

Priprema:

Prelijte ovas vodom i ostavite ga bar 20 minuta da se natopi ili ga, još bolje, ostavite preko noći.

Procedite ovas i prebacite ga u blender, dodajte tri šoljice hladne vode i urme, ako želite, pa zajedno blendirajte na najvećoj brzini dok ne dobijete mleko bez grudvica.

Procedite ga kroz cediljku ili krpu i dobili ste ukusno mleko koje u frižideru možete da držite dva do tri dana. Pre upotrebe ga obavezno promućkajte, a ostatak ovsenih pahuljica iz cediljke, ili na krpi, možete da iskoristite za palačinke.

Napomena: Ovo mleko ne bi trebalo da zagrevate, pošto biste mogli da dobijete želatinoznu masu.

#mleko

'