AKTUELNO

Najnovije istraživanje dokazuje da je učenje, a na odmaranje, najbolji način da kontrolišete stres na poslu.

Najnovija studija otkriva da je učenje, a ne odmaranje, najbolji način da se izborite sa stresom na poslu. Kada pitate ljude različitih profesija kako sebi olakšavaju stres na poslu, dobićete različite odgovore.

Džon koji radi kao menadžer kaže da uzme malu pauzu, zatvori se u svoju kancelariju, stavi noge na sto i pusti glasnu muziku.

Nastavnica Sindi kaže da prvo što uradi na pauzi za ručak je da zapali cigaretu i priča o tome kako je provela vikend. A Meri, zdravstvena radnica, odlazi u šetnju prirodom, pa i na 15 minuta, pošto je to opusti. Ovo jesu primeri kako da smanjite stres na poslu, ali izgleda da ovo i nije najbolji pristup ovom problemu.

Najnovije istraživanje Univerziteta iz Mičigena, čiji su rezultati predstavljeni početkom meseca, iznosi dokaze o tome da je učenje na poslu i sticanje novih veština i znanja, najbolji način da prevaziđete stres u vezi sa poslom. Naravno da aktivnost koja relaksira ima efekta, ali na žalost, ne uvek. Kada smo preopterećeni obavezama ili lošim odnosima na poslu, nismo sposobni da se opustimo šetnjom kroz prirodu, pa ni sportskim aktivnostima.

Tada naš mozak bez prekida obrađuje informacije, traži rešenja nepovoljnih situacija, pa iako mi mislimo da smo se opustili, naš mozak nije.

Zato je učenje način da se mozak, pa bar privremeno, usredsredi na nove informacije i sadržaje i tako „odmori“ od traženja rešenja problema. Edukacija na poslu ima pozitivne efekte i na kontrolu negativnih emocija kao što je anksioznost, razočarenje i frustracija. Utiče na jačanje psihološke snage i karaktera, što povećava kapacitet da lakše kontrolišemo stresne situacije. Tehnike opuštanja pokušavaju da umanje stres i negativna osećanja. Ipak, umanjenje radnih pritisaka i zahteva ne treba posmatrati kao podrazumevani pristup kontroli stresa.

Istraživači zaključuju da je najdelotvorniji način "učiniti više" (učenje), a ne "raditi manje" (opuštanje). Evo par delotvornih predloga za kontrolu stresa na poslu:

1. Postanite svesni svojih vrlina i ispoljavajte ih na poslu, uvek kada ste u prilici. Npr. ako ste hrabri, kreativni i zahvalni, iskoristite to - kreativnost da podelite širi spektar svojih ideja za različite projekte, hrabrosti da osporite druge članove tima kada vode neadekvatne diskusije, a ne skrivajte svoju zahvalnost kada kolege pokažu inicijativu, originalnost, kolegijalnost.

2. Učite na poslu što više. Ovo pomaže da ostanete u toku sa trenutnim poslom, ali i napravite otklon od njega tako što istovremeno dozvolite vašem umu da praveći pauzu „odmori“ od trenutne teme. Npr. napravite pauzu u intenzivnom radu na projektu, tako što ćete pročitati nešto novo na Internetu, a zatim se vratite na trenutni posao. Ukoliko je radoznalost jedna od Vaših karakternih osobina, iskoristite je na ovaj način.

3. Možete učiti na poslu i od kolega, a ne samo iz stručne literature. A da li će to biti novi načini pristupa zadatku, nove veštine koje oni imaju ili nešto drugo, zavisi samo od Vas. Ako se uspešno nosite sa stresom na poslu tehnikama koje već primenjujete – nastavite, ali ako niste, probajte nešto od ovog, možda i pomogne.

Pročitajte još: Konačno OTKRIVENO zašto se žene kaju zbog se*sa za jednu noć, a muškarci nikad?!

#Posao

#Stres

#Zdravlje

'