AKTUELNO

Kafa sadrži razne antioksidanse, ali ako se pije na prazan želudac, može da napravi više štete nego koristi.

Naučnici su proučavali šta se dešava u telu nakon što natašte popijemo jedan od najomiljenijih napitaka u svetu, bez obzira na to je li je reč o turskoj kafi, instant varijantama ili onoj s mlekom.

Povećava se nivo želudačne kiseline

Kafa u praznom želucu povećava proizvodnju hlorovodonične kiseline, što je loše za ljude koji boluju od gastritisa i imaju povećan nivo želudačne kiseline. Zato raste rizik od nastanka čireva, a pojačava se hronični gastritis, sindrom iritabilnog creva i želudačnog refluksa.

Postajemo anksiozni i podložniji stresu

Kafa utiče na povećanje novoa hormona stresa kortizola, naročito ako se pije na prazan želudac. Hrana deluje umirujuće na organizam i ublažava negativno dejstvo kafe, pod uslovom da je reč o zdravim namirnicama.

Smanjuje se nivo hormona sreće

Kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Njegov nedostatak je glavni uzrok depresije i mentalnih bolesti. Iako ćete nakon ispijanja omiljenog napitka na prazan želudac najpre osetiti naglo podizanje raspoloženja, za sat-dva ono će pasti, piše Index. Ako kafu pijete nekoliko puta dnevno, lučenje serotonina počeće da zavisi od spoljašnjih činilaca, a ne od rada organizma.

Pročitajte još: ZA SLADAK DAN: Voćni griz kolač preliven čokoladom

#Kafa

'