AKTUELNO

Ukus koji ne smete da propustite.

Sastojci: 250 ml mleka, 5 g suvog kvasca, 1 jaje, 1 žumance, 240 g margarina ili maslaca, 270 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 10 g cimeta, 600 g brašna.

Priprema: U 250 ml mlakog mleka sipati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Za to vreme u činiju staviti celo jaje i jedno žumance, dodati 120 g omekšalog margarina (maslaca) i 70 g šećera.

Kada je kvasac nadošao, dodati u jaja i sve dobro mikserom izmiksati. Dodavati kašikom po malo brašno (do količine od 500 g) i mešati lopaticom za testo. Kada je testo ujednačeno, ostaviti mikser i nastaviti mešenje rukom uz dodavanje još 50-100 g brašna. Testo treba da bude elastično. Ostaviti testo na toplom jedan sat da odstoji.

Promešati 200 g šećera, kesicu vanilin šećera i dve kašičice cimeta u posebnoj posudi. 120 g margarina (maslaca) istopiti u šerpi. Testo posuti sa još malo brašna i kratko premesiti.

Otkidati male komadiće i praviti kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljati u istopljeni margarin pa u smesu šećera i cimeta i ređati u kuglof (prethodno premazan margarinom). Sve testo izraditi u kuglice i ponavljajući postupak, ispuniti kuglof do kraja. Prekriti krpom kuglof i ostaviti da odstoji na toplom još sat vremena, piše stil.kurir.rs.

Peći u rerni na 180 stepeni 25 minuta. Ostaviti da se prohladi i prevrnuti kuglof na tacnu. Posuti šećerom u prahu. Jede se rukama, otkidajući kuglicu po kuglicu. Kao preliv može se ušpinovati 100 g šećera i 400 g malina, da se dobije gusta masa. Prelivati preko otkinutih kuglica.

Pročitajte još: Pink.rs preporuka za ručak: Jednostavna i brza pita sa šampinjonima

#Keks

#Recept

#Torta

'