AKTUELNO

Koliko god da vam je lakše, neke stvari ne bi trebalo da stavljate u veš mašinu jer iz nje neće izaći u istom obliku u kojem ste ih ostavili.

Patike

Ne smeju sve patike da se peru u veš mašini, a one koje mogu peru se na temperaturi ne višoj od 40 stepeni, naravno, u zaštitnoj vrećici. Pre stavljanja u mašinu bi ih trebalo isprati sapunom i vodom kako biste uklonili ostatke zemlje, blata i slično. Ako vaša mašina ima tu mogućnost, isključite centrifugu kada perete patike.

Oprema za trening

Odeću za vežbanje, kao i ostalu opremu koju koristite, poput rukavica i znojnica, potrebno je prati u zaštitnim vrećicama kako bi se ti zaprljani predmeti koji su upili znoj, a neretko su i neprijatnog mirisa, odvojili od ostalog rublja. Odeću za vežbanje takođe je najbolje sušiti na vazduhu.

Brushalteri i fino donje rublje

Foto: Pixabay.com

Brushaltere je najbolje prati na ruke, ali ako ih već stavljate u mašinu, obavezno neka budu u zaštitnoj vrećici. Stavljanjem grudnjaka u vrećicu sprečićete mogućnost da vam žica iz grudnjaka upadne u bubanj mašine, da vam kukica tokom pranja zapne za neki odevni predmet, ali i da se grudnjak ne pohaba prerano. Pre nego što ga stavite u zaštitnu vrećicu svakako pričvrstite kukice grudnjaka. Za pranje brushaltera i ostalog finog donjeg rublja, obavezno koristite prašak za osetljivo pranje.

Majice sa aplikacijama

Kada perete majice sa aplikacijama ili nekim dodacima na majici, kao što su cirkoni, postoji opasnost da će neki od njih otpasti i zapeti u bubnju mašine ili oštetiti neki drugi predmet. Zato majice s aplikacijama uvek perite s unutrašnje strane i u zaštitnim vrećicama. Ukoliko koji kamenčić i otpadne ostaće u vrećici, lakše ćete ga naći i, ako je moguće, ponovno staviti na majicu. Ovakve odevne komade takođe perite sa slabom centrifugom i na temperaturi od 30 ili 40 stepeni.

Plišane igračke

Pre nego što plišanu igračku stavite na pranje proverite da li možete da je perete u mašini za veš. Ako sme, uvek je perite na nižoj temperaturi i sa slabom centrifugom. Plišane igračke koje na sebi imaju delove od kože ne bi trebalo prati u veš mašini.

#Pranje

#Veš mašina

'