AKTUELNO

Prolećna detoksikacija organizma je veoma važna. Ona predstavlja proces oslobađanja tela od toksina koji su se nakupili u zimskom periodu koji karakteriše ishrana bogata masnom i jakom hranom.

Uz kvalitetnu hranu ćelije lakše izbacuju štetne supstance, umesto kojih u njen sastav ulaze kvalitetne materije koje grade zdravija telesna tkiva.

- Prolećni detoks plan većina ljudi vezuje za čišćenje jetre i zato se akcenat stavlja na različite čajeve i sokove koji taj proces mogu ubrzati. Međutim, sav "otpad" iz jetre treba nekako da napusti organizam, a to baš neće biti jednostavno ako pre detoksa jetre nije urađen detoks debelog creva. Dakle, bitno pravilo prolećnog detoksa je očistiti creva, pa tek onda krenuti sa čišćenjem jetre – ističe nutricionista Stevan Brankov.

Prema njegovim rečima, jednostavan način čišćenja debelog creva traje pet dana i sastoji se od izbegavanja veštačkih masnoća, životinjskih namirnica, slatkiša, kao i industrijskih proizvoda. Ishrana se zasniva na svežem lisnatom povrću i integralnim žitaricama.

Ujutru je potrebno popiti čašu tople limunade bez šećera, a kao obavezna salata je lišće maslačka i to 30-40 grama u toku dana. Mladi listovi maslačka se dobro operu i od njih napravi jednostavna salata sa dodatkom malo soli i kašičice hladnoceđenog maslinovog ulja i limunovog soka. Treba piti bar dva litra vode u ovom periodu. Između obroka po potrebi možete uvesti voćnu užinu.

Pročitajte još: PODATAK KOJI OTREŽNJUJE! Evo koliko tačno ČAŠA ALKOHOLA organizam može da podnese nedeljno

#Jetra

#Proleće

#Čišćenje

'