AKTUELNO

Bogat je magnezijumom i kalijumom, ali i kalorijama, pa ne treba preterivati sa njegovom upotrebom.

Američka kuhinja ne može da se zamisli bez putera od kikirikija, ali ova namirnica osvaja i druge narode. Šteta je koristiti ga samo kao namaz za sendviče, jer pruža mnogo mogućnosti. Zbog neutralnog ukusa, može se koristiti i za slana i za slatka jela. B

Odlično se slaže sa bananama i uopšte sa voćem, pa je sjajan u smutijima i ovsenoj kaši za doručak. Možete ga dodati u testo za keksiće i mafine, a dobar je i kao dodatak filovima za deserte, jer im daje bogatu kremastu teksturu.

Od slanih jela, dobro se slaže uz piletinu, ali i soseve za salate, pogotovo one na bazi soja-sosa, jela sa brokolijem, a gulašima i paprikašima koji se dugo krčkaju daje svilenkast izgled.

Kako da ga sami napravite

Znajte da kad sami pravite kikiriki puter, teško ćete dobiti potpuno glatku teksturu kao kod kupovnog proizvoda, ali ukus će biti odličan. Sve što vam treba su dve šolje kikirikija, pola kašičice soli, jedna-dve kašike ulja i blender.

Pre blendiranja kikiriki pecite u rerni na 180 stepeni desetak minuta dok ne dobije žućkastu boju. To je važno jer zagrevanje doprinosi kasnijem boljem mešanju sastojaka. Dok je kikiriki još topao, stavite ga u blender i uključite na minut. Zaustavite pa ga odvojte od ivica i mešajte još nekoliko puta po minut. Umesto soli, u puter možete dodati malo meda ako planirate da ga koristite isključivo za slatka jela.

#kikiriki

'