AKTUELNO

Veliki praznik festivala i centar najbolje zabave za celu porodicu biće organizovan na Kalemegdanu od 25. do 27. maja, a povodom održavanja četvrtog Festivala manifestacija i destinacija „Beogradski Manifest“.

Radno vreme festivala je u petak od 16 do 21 čas i u subotu i nedelju od 11 do 21 čas, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Tokom tri dana u deset festivalskih zona i pet programskih bina posetioci će pronaći odličnu zabavu u bogatim programima – zabava za decu, plesni performansi, filmske projekcije, koncerti, atrakcije, turizam, kultura, lepota, zdravlje, edukacija, promocije, jahanje konja, pivske, vinske i gastronomske degustacije, a u petak 25. maja biće postavljena i izložba automobila old timer-a. Duh starih, viteških vremena na Beogradsku tvrđavu će doneti vitezovi iz Poljske, Češke, Rusije, Mađarske, Republike Srpske i Srbije, koji će biti obučeni u autentične viteške odore i tokom sva tri dana demonstrirati srednjovekovni način borbe.

Foto: Promo

Jedan od najlepših beogradskih parkova biće još lepši i ukrašen najlepšim obeležjima iz preko 60 opština iz Srbije, koje će na maštovit i kreativan način predstaviti svoje kulturno, istorijsko i gastronomsko bogatstvo. Lepote svoje zemlje predstaviće i gosti iz regiona: Crna Gora, Slovenija, kao i Republika Srpska, koja je ove godine partner festivala, te će u okviru posebno osmišljene zone predstaviti svoju turističku ponudu, ali i autentične nacionalne specijalitete. Od prvog izdanja cilj ovog jedinstvenog festivala je da posetioci, na početku letnje turističke sezone, mogu na jednom mestu da se upoznaju i dožive deo atmosfere sa najzanimljivijih destinacija i manifestacija koje mogu da posete za vreme svog godišnjeg odmora.

Svake godine dečja zona je najšarenija i najveselija, a ove godine će pored brojnih interaktivnih sadržaja, pozorišnih predstava, dečjih horova, klovnova, štulaša, kostimiranih junaka iz bajki, mađioničara, biti oplemenjena i novim društveno odgovornim akcijama u kojima će mali posetioci, ali i njihovi roditelji, saznati više o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine i bezbednosti dece u saobraćaju.

Ove godine se na festivalu obeležava „godina reciklaže“ tako da se nastavlja kampanja „Manifestuj se – Svaka limenka se računa“ u okviru koje su tokom 10 dana maja ispred TC Ušće, prikupljane limenke za reciklažu. Učesnici kampanje ispred TC Ušće su za predate limenke, preko android aplikacije „Solagro-Budućnost reciklaže“ dobijali bodove na osnovu kojih će na Beogradskom Manifestu moći da odaberu nagrade u vrednosti sakupljenog broja poena. Na samoj aplikaciji se nalazi i spisak od oko 30 vrsta fenomenalnih nagrada i podatak koliko je bodova potrebno prikupiti za određenu nagradu. Ukupno će biti podeljeno čak 5.630 nagrada, koje će se preuzimati u posebnoj zoni “Limengrad-Mašta može svašta” na Beogradskom manifestu. Neke od nagrada su: let helikopterom iznad grada, vožnja brodom Dunavom, putovanja po Srbiji, korišćenje vozila sa punim rezervoarom na tri dana, karte za koncerte, večera za dvoje, kao i razni proizvodi hrane i pića koje dodeljuju partneri festivala. Organizacija ove velike i značajne društveno odgovorne akcije se realizuje u saradnji sa ReCan fondacijom i Ball Packaging Europe.

Svake godine festival se obogaćuje i novim sadržajima, tako da će ove godine po prvi put biti organizovani Festival domaćih zanatskih piva i Festival vina, gde će se predstaviti neke od najboljih craft pivara i vinarija u Srbiji. Uživanje u bogatstvu aroma, tekstura i boja craft piva i vina biće upotpunjeno i širokom gastronomskom ponudom, ali i živim svirkama cover bendova.

Foto: Promo

Posebnu čar i ove godine festivalu će dati veliki šareni leteći baloni i izložba velikih skulptura od slame, gde se posetioci veoma rado slikaju i sa prijateljima širom sveta dele najlepše uspomene sa „Beogradskog Manifesta“.

Za uspeh i razvoj festivala izuzetno je značajna podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Grada Beograda, Turističih organizacija Srbije i Beograda, Privredne komore Srbije, tako da će sa svim sadržajima koje “Beogradski Manifest” nudi, Kalemegdan biti idealna destinacija za Beograđane svih generacija koji žele nesvakidašnji vikend provod za sva čula, dok će gostima i turistima pružiti nezaboravan doživljaj naše prestonice.

Foto: Promo

#Beogradski Manifest

#Porodica

'