AKTUELNO

Kompletno sedenje kose može da traje u periodu od deset godina, a obično stres utiče na ubrzanu promenju strukture dlake.

Britanski dermatolozi su uradili niz eksperimenata kada su pronašli da do pedesete godine starosti, čak 50 odsto svetske populacije ima najmanje 50 odsto sede kose. Reč je o prirodnom procesu koji se zove depigmentacija, a često seda kosa počne da se pojavljuje u 20. i 30. godinama života.

Portal Brajt Sajd piše da kompletno sedenje kose može da traje u periodu od deset godina, a obično stres utiče na ubrzanu promenju strukture dlake.

Razlozi zašto se javlja seda kosa mogu biti razni. Najpre je reč o genetici – ako je većina članova vaše porodice osedelo u ranim godinama, onda je velika verovatnoća da ćete I vi. Takođe pojavu sedih dlaka mogu izazvati problemi sa tiroidnom žlezdom, deficit bitamina B i gvožđa u krvi, uzimanje određenih lekova, loša ishrana, I pušenje koje utiče na protok kiseonika.

Kako da se borite sa sedima i da sprečite njihov nastanak?

Promenite ishranu i uključite povrće, voće i hranu bogatu vitaminom B12 (riba i druga morska hraba, mleko, jaja, piletina), B9 (pirinač, bubrežasti pastulj, sočivo), bakar i gvožđe (indijski orah, badem). Ne samo da ćete tako obezbediti viši nivo proteina i vitamina koji će pomoći vašoj kosi, već ćete pomoći telu da zadrži oblik.

Posetite lekara i proverite svoje zdravlje, posebno rad tiroidne žlezde. Lekarskim pregledom možete da utvrdite problem koji možda niste ni primetili. Uvedite masažu temena glave- tako ćete povećati protok krvi u folikulama dlake

Izaberite modernu frizuru. Kratka kosa uvek izgleda odlično, lako je negovati i vizuelno povećava volume. Druga opcija je da izaberete stepenasti duži bob. Ova frizura odgovara gotovo svim oblicima lica i može se stilizovati na razne načine.

Koristite maske za kosu. One će nahraniti koren dlake. Predlog je da napravite masku od dve kašike kokosovog ulja i sok od pola limuna. Ostavite da odstoji na glavi oko 10 minuta. Masirajte teme i isperite kosu.

Nemojte sakrivati sedu kosu. Veliki broj poznatih ličnosti, poput Ričard Gira i Džordž Klunija ne skrivaju niti boje svoju sedu kosu. Zapravo, siva kosa je u poslednjih godina bila veoma popularna zahvaljujući Instagramu, pa ju je čak i manekenka Kara Delevinj nosila.

#Kosa

#sede

#trik

'